Στο σφυρί Δημόσιες 

Επιχειρήσεις και ακίνητα...


«Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων» προβλέπει το «επικαιροποιημένο μνημόνιο», και η Κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας, βγάζει στο σφυρί τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και τα ακίνητά τους.
Αρχικά το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει στις HSBC, Deutsche Bank και Lazard για τη σύνταξή της μελέτης σχετικά με το «μέλλον» της συμμετοχής του Δημοσίου στον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή στην Αγροτική Τράπεζα, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στην Τράπεζα Αττικής, στο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και την διαχείριση των μετοχών σε ιδιωτικές τράπεζες.
Σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», το επόμενο βήμα θα είναι η άμεση πρόσληψη συμβούλων για τα λιμάνια και τα ακίνητα του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ, ενώ θα ακολουθήσουν οι κλάδοι της αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΒ, ΠΥΡΚΑΛ κλπ), των περιφερειακών αεροδρομίων και των σιδηροδρόμων. Για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα υπάρξει επέκταση της σύμβασης. Για τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η «Καθημερινή της Κυριακής» αναφέρει ότι θα υπάρξει περικοπή κατά 20% στις βασικές αποδοχές των εργαζομένων, αλλά και μείωση στο 50% του προσωπικού στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κατά 35% στον ΟΣΕ.
Για την ΔΕΗ το «επικαιροποιημένο μνημόνιο» προβλέπει την άμεση απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Θα υπάρξει διαχωρισμός των υδροηλεκτρικών εργοστασίων από τη ΔΕΗ και άνοιγμα σε ιδιώτες της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Επίσης προβλέπεται και πλήρη αποδέσμευση των χειριστών συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού αλλά και φυσικού αερίου, μέχρι το Μάρτιο του 2012 και η «ενός ανεξάρτητου διαχειριστή του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας».
Στόχος, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», είναι να πάψει η ΔΕΗ να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην αγορά. Το 40% της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρισμού θα περάσει σε ιδιώτες, με το χρονοδιάγραμμα να αναφέρει πως η πώληση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2011. Επιπλέον η εφημερίδα τονίζει ότι οι πωλήσεις θα επεκταθούν και στις υδροηλεκτρικές μονάδες.
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα κείμενο για διαβούλευση, καθώς σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η Κυβέρνηση φαίνεται να υποχωρεί στις αντιδράσεις για τους «κουλοχέρηδες».source:tvxs.gr
top