Η Ευρωπαϊκή Ένωση

δημιουργεί πυροσβεστική 

υπηρεσία...


Με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωρά η Ευρωπαϊκή πυροσβεστική υπηρεσία που δημιουργήθηκε για να συνδράμει σε περιπτώσεις καταστροφών πυρκαγιών σε κάποιο κράτος –μέλος. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, έχουν έδρα την Κορσική και είναι πανέτοιμα για απογείωση μόλις αυτό ζητηθεί.
Το 2009 τα πυροσβεστικά  αεροσκάφη της Ένωσης ανταποκρίθηκαν σε έξι αιτήματα κατάσβεσης και σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, πραγματοποίησαν 52 ρίψεις νερού σε τέσσερις ώρες.

Η συμμετοχή τους υπήρξε σημαντική στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Γαλλία.. Η ιδέα για την συνεργασία των χωρών της Ένωσης στην κατάσβεση πυρκαγιών σε ευρωπαϊκά εδάφη, ξεκίνησε να υλοποιείται μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, όταν 5,7 εκατ. στρέμματα δασικών εκτάσεων κάηκαν σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα.

Η αλληλοβοήθεια των χωρών που πλήττονται από πυρκαγιές είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ευρώπη. Το 2007 ωστόσο το σύστημα αλληλοβοήθειας έφτασε στα όριά του.

Εκείνη τη χρονιά, οι επικίνδυνες φλόγες έφτασαν κοντά στην Αθήνα και γαλλικά και ιταλικά πυροσβεστικά αεροσκάφη έσπευσαν να βοηθήσουν. Οι αδυναμίες αυτού του συστήματος, είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν εντονότερες οι εκκλήσεις για τη συγκρότηση ευρωπαϊκής πυροσβεστικής δύναμης.


Σύμφωνα με κοινοτική έκθεση του 2006, η νέα υπηρεσία, θα διέθετε 10 αεροσκάφη. Ωστόσο, αυτό που προέκυψε είναι μια υπηρεσία μικρότερης εμβέλειας. Τον περασμένο χρόνο, η ΕΕ εγκαινίασε μια διετή δοκιμαστική περίοδο για τη νέα υπηρεσία. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 3,5 εκατ. ευρώ και η Γαλλία συμβάλλει με ένα εκατομμύριο ευρώ και δύο αεροσκάφη Canadair .
source:protothema.gr
top