Τι γίνεται στο νησί του...

Οδυσσέα;


Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν οτι ανακάλυψαν το παλάτι του Οδυσσέα. 16 χρόνια κρατάνε οι ανασκαφές στην περιοχή. Πρόκειται για με τη μεγαλύτερη ανακάλυψη των τελευταίων χρόνων.


Σοβαρά ευρήματα υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι στην Ιθάκη, τα οποία τους κάνουν να πιστεύουν ότι βρίσκονται μπροστά στο παλάτι του Οδυσσέα.
 
Όπως μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ Αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεχίζουν εδώ και περίπου 16 χρόνια τις ανασκαφές στην περιοχή της Εξωγής, στη βόρεια Ιθάκη. Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Θανάσης Παπαδόπουλος, είπε πως οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα τριμερές κτίριο με διαστάσεις ανακτόρου, παρόμοιες με εκείνα που έχουν ανακαλυφθεί στις Μυκήνες, την Πύλο και την Τίρυνθα.
 
Επιπλέον, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ακόμα εύρημα που τους κάνει να πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει το παλάτι του Οδυσσέα είναι και μία κρήνη, η οποία χρονολογείται το 13ο αιώνα π.Χ, περίοδο δηλαδή κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας.

Μιλώντας στο Newsit o καθηγητής υποστηρίζει οτι τα μέχρι τώρα ευρήματα που έχουν στη διάθεσή τους αποδεικνύουν οτι πρόκειται για το ανάκτορο. Τα ευρήματα ταιριάζουν με τις περιγραφές του Ομήρου στην Οδύσσεια, καθώς και στη χρονολογική περίοδο κατα την οποία, σύμφωνα με τον 'Ομηρο, έζησε ο Οδυσσέας.



Aκούστε τον κ.Παπαδόπουλο





Το παλάτι του Οδυσσέα ήταν και η βασική πηγή έμπνευσης του Ομήρου για να γράψει τα δύο κορυφαία έργα του.



Ποια είναι όμως η...Ιθάκη;


Η Ιθάκη είναι το μικρότερο νησί, μετά τους Παξούς, του συμπλέγματος των Ιόνιων Νησιών και βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς, στην οποία και ανήκει διοικητικά. Η πυκνή βλάστηση, τα βαθυγάλαζα νερά του Ιονίου, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα αρχαιολογικά μνημεία που ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος και η «σκιά» του Οδυσσέα, που κατευθύνει τα βήματα των επισκεπτών στα λημέρια της αθάνατης πατρίδας του είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του νησιού.


Η καρδιά της Ιθάκης χτυπά στο Βαθύ, την πρωτεύουσά της. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το σπήλαιο των Νυμφών, καθώς και το μικρό αρχαιολογικό μουσείο, ενώ τοπικοί καλλιτέχνες έχουν τα δικά τους καταστήματα και τα πολλά μικρά καφενεία και ταβέρνες θα σας εντυπωσιάσουν. Παρόλο που έχει τη φήμη του ήσυχου νησιού, οι ευκαιρίες για διασκέδαση δεν λείπουν, κυρίως στο Βαθύ, όπου λειτουργούν αρκετά μπαράκια με ελληνική και ξένη μουσική.


Χαρακτηριστικό του νησιού είναι οι γραφικές του πόλεις, όπως οι Φρίκες και το Κιόνι, όπου θα δείτε το πέτρινο σπίτι που – σύμφωνα με την τοπική παράδοση- έζησε μέχρι και την Επανάσταση του 1821 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Στην κορυφή του λόφου Αετός βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης, που σύμφωνα με τους ντόπιους πρόκειται για τα ερείπια του παλατιού του Οδυσσέα. Ακόμα αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Ανωγής, από τις σημαντικότερες εκκλησίες των Βαλκανίων, που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Προσέξτε, επίσης, τη μικρή χάλκινη προτομή του Οδυσσέα. Επισκεφτείτε και το Ναυτικό-Λαογραφικό μουσείο, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και διαθέτει μεγάλη και αξιόλογη συλλογή από κειμήλια της ναυτοσύνης των Ιθακησίων.


Η Ιθάκη, αν και μικρό νησί, διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες παραλίες που μπορείτε να βρείτε στο Ιόνιο, όπως του Αγίου Ιωάννη, τις Φρίκες και πολλές άλλες. Βέβαια μην περιμένετε να βρείτε πολλές αμμουδιές, καθώς οι περισσότερες παραλίες είναι βραχώδεις ή με βότσαλα.
 source:newsit.gr
top