Αυστραλία: Moυσουλμάνος

εξελέγη βουλευτής...

Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής ένας μουσουλμάνος


Για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία της Αυστραλίας, ένας μουσουλμάνος εξελέγη βουλευτής στις εκλογές που διεξήχθησαν στην χώρα, οι οποίες δεν προβλέπεται να καταλήξουν σε κυβέρνηση πλειοψηφίας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται την Κυριακή.

Ο Εντ Χούσιτς, βοσνιακής καταγωγής, εξελέγη με το Εργατικό Κόμμα στο Σίδνεϊ και είναι ο πρώτος μουσουλμάνος βουλευτής στο Αυστραλιανό Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά των Συντηρητικών, ο Κεν Γουάιατ πιθανότατα θα αποτελέσει τον πρώτο αβορίγινα που εκλέγεται στο Κοινοβούλιο. Ο Γουάιατ, που εκπροσωπεί τη Δυτική Αυστραλία, πάλεψε με τον αντίπαλό του Εργατικό για την έδρα, όμως ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση πως θα επικρατήσει στα τελικά αποτελέσματα.

Ο ίδιος προσθέτει πως στην ομιλία του θα χαιρετίσει τον πρώην Εργατικό πρωθυπουργό Κέβιν Ρούντ, ο οποίος εκπαραθυρώθηκε από την απερχόμενη πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ.

Ο λόγος για την τιμή που θα αποτίσει στον Ρουντ ο Γουάιατ είναι ότι ο πρώην ηγέτης είχε ζητήσει συγγνώμη το 2008 από τους αβορίγινες για τις διακρίσεις που είχαν υποστεί τους παρελθόντες δύο αιώνες.

Επιπλέον στο νέο Κοινοβούλιο εξελέγη και το νεώτερο μέλος της ιστορίας του, ο 20χρονος -φοιτητής ακόμη και για πρώτη φορά ψηφοφόρος- Γουάιατ Ρόι, που εξελέγη στις βόρειες περιφέρειες της χώρας με το Συντηρητικό Κόμμα.source:skai.gr
top