Ο παιδικός διαβήτης 

συνδέεται με τα αδύναμα οστά...

Άγγελος Ανδρέου
Τα παιδιά που είναι υπέρβαρα πριν την εφηβεία τους και έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σακακχαρώδους διαβήτη, είναι πιο πιθανό να έχουν αδύναμα οστά κατά την ενηλικίωση τους, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής της Georgia των ΗΠΑ.

Η έρευνα μελέτησε 140 υπέρβαρα παιδιά, ηλικίας 7 ως 11 ετών, που δεν γυμνάζονταν καθόλου, και ανακάλυψαν ότι όσα είχαν ενδείξεις ανάπτυξης διαβήτη είχαν 4-5% μικρότερη μάζα στα οστά τους από το κανονικό.

Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που συνδέει τα αδύναμα οστά με τον διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά, τύπος που εμφανίζεται κυρίως σε όσα παιδιά είναι παχύσαρκα και που δυστυχώς έχει γίνει ο πιο διαδεδομένος τη σύγχρονη εποχή.

«Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως η παιδική παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με δυσλειτουργείες των οστών», αναφέρει στο πόρισμα του ο γιατρός και καθηγητής της Σχολής, Νόρμαν Πόλοκ.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως όλοι όσοι είναι υπέρβαροι έχουν αδύναμα οστά, διευκρινίζει, αλλά όσοι έχουν διαβήτη αναπτύσσουν λίπος γύρω από την κοιλιακή χώρα που προκαλεί αυτή την αδυναμία.

Γι’ αυτό και  όσα παιδιά έχουν διαβήτη συνίσταται να αθλούνται τακτικά, προς ενδυνάμωση των οστών, και για να αποφύγουν μελλοντικές ασθένειες, όπως η οστεοπώρωση.
source:cosmo.gr
top