Χαμηλή ύφεση βλέπει 

η Μαδρίτη για την ισπανική οικονομία...

Η Ισπανική κυβέρνηση επιμένει πως η πτώση του ΑΕΠ θα φθάσει το 0,3%


Την πρόβλεψη του ισπανικού οικονομικού επιτελείου για πτώση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2010, επανέλαβε την Κυριακή η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Ελένα Σαλγάδο, την ώρα που πολλοί Οργανισμοί εμφανίζονται σαφώς πιο απαισιόδοξοι.

«Εξακολουθούμε να επιμένουμε στην πρόβλεψή μας: δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα αρνητικό (σε ανάπτυξη) τρίμηνο και η χρονιά θα τελειώσει με μία πτώση του ΑΕΠ κατά 0,3%, όπως είχαμε προβλέψει», τονίζει η ίδια σε συνέντευξή της στην εφημερίδα El Publico.

«Κατά το τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί λίγο, δίχως όμως να φθάσει σε ύφεση», τονίζει η Σαλγάδο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο μηδενικής ανάπτυξης.

Το ισπανικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,1% το πρώτο εξάμηνο και κατά 0,2% το δεύτερο. Οι προβλέψεις της ισπανικής κυβέρνησης είναι κατά τι πιο αισιόδοξες από αυτές της Τράπεζας της Ισπανίας και του ΔΝΤ, που εκτιμούν πως θα υπάρξει αρνητική ανάπτυξη της τάξης του 0,4% το 2010.

Οι διαφορές αυτές έχουν προκαλέσει αμφιβολίες για το εάν θα κατορθώσει η κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο για μείωση του δημόσιου ελλείμματος ( στο 6% το 2011, και στο 3% το 2013, από το 11,2% του 2009)

Μολαταύτα, η Σαλγάδο επέμεινε στους στόχους της: «θα μειώσουμε το έλλειμμα πάνω από τρεις μονάδες στο διάστημα 2010-11» για να φθάσουμε στο 9,3%, τόνισε. Δηλ, «μία διαφορά 30 δισ.ευρώ από τον έναν χρόνο στον άλλον», «μία προσπάθεια σημαντική».

Όσον αφορά τις μειώσεις στους προϋπολογισμούς των υπουργείων, ορισμένες εξ αυτών θα είναι «κατά προτεραιότητα», όπως «για την κοινωνική πολιτική, που θα εξαιρεθεί» και «για την έρευνα και την ανάπτυξη, όπου οι μειώσεις θα είναι λιγότερες από τον μέσο όρο», τονίζει η ίδια, δηλώνοντας πεπεισμένη πως ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Για το 2011, η ισπανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αναμένει μία αύξηση 1,3%, εκφράζοντας μεγαλύτερη αισιοδοξία από άλλους παράγοντες (0,8% προβλέπει η Τράπεζα της Ισπανίας και 0,6% το ΔΝΤ).

«Η ανάπτυξη αυτή θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας», «και για τον λόγο αυτό δεν προβλέπουμε να λάβουμε επιπλέον μέτρα λιτότητας, όπως αυτά που χρειάσθηκε να λάβουμε αυτήν τη χρονιά», τόνισε η υπουργός.source:skai.gr
top