Νέες αποστολές στη 

Σελήνη προαναγγέλλει η Κίνα..

Πρωτότυπο ρομποτικής σεληνακάτου δοκιμάζεται σε παράρτημα της διαστημικής υπηρεσίας στη Σαγκάη
Πρωτότυπο ρομποτικής σεληνακάτου δοκιμάζεται σε παράρτημα της διαστημικής υπηρεσίας στη Σαγκάη
Πεκίνο
Η Κίνα θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη μη επανδρωμένη αποστολή της σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη το 2010, θα συνεχίσει με ρομποτική αποστολή προσσελήνωσης το 2012 και ελπίζει να μπορέσει να στείλει και ανθρώπους στο φεγγάρι γύρω στα τέλη της επόμενης δεκαετίας.
Όπως αναφέρει την Παρασκευή η Ημερησία της Κίνας, επικαλούμενη αξιωματούχους του διαστημικού προγράμματος, τον Οκτώβριο του 2010 θα εκτοξευτεί ο σεληνιακός δορυφόρος Τσανγκ-ε 2, μια βελτιωμένη εκδοχή του Τσανγκ-ε 1 που συνετρίβη ελεγχόμενα στη Σελήνη στο τέλος της αποστολής του το Μάρτιο.
Ο Τσανγκ-ε θα είναι εξοπλισμένος με κάμερες υψηλότερης ανάλυσης και θα τεθεί σε τροχιά 100 χλμ πιο κοντά στη Σελήνη, ανέφερε ο σχεδιαστής του δορυφόρου Γε Πεϊζιάν.
Το κινεζικό πρόγραμμα διαστημικής εξερεύνησης προβλέπει ακόμα μη επανδρωμένη αποστολή προσσελήνωσης δύο χρόνια αργότερα, ρομποτική αποστολή επιστροφής δειγμάτων το 2015 και πιθανώς μια επανδρωμένη αποστολή στο Φεγγάρι το 2017, τουλάχιστον τρία χρόνια νωρίτερα από το αντίστοιχο εγχείρημα της NASA.
Το Σεπτέμβριο η Κίνα εγκαινίασε και τέταρτο διαστημικό κέντρο, μια κίνηση ενδεικτική της μεγάλης διαστημικής φιλοδοξίας της.
Το 2006, η Κίνα έγινε μόλις η τρίτη χώρα -μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία- που στέλνει ανθρώπους σε γήινη τροχιά.
Η πρώτη της αποστολή στη Σελήνη πραγματοποιήθηκε αργότερα σχεδόν ταυτόχρονα με τις αντίστοιχες αποστολές της Ινδίας και της Ιαπωνίας, ενώ και η Νότιος Κορέα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην ασιατική κούρσα από τη Γη στη Σελήνη.
source:in.gr
top