Η χειρότερη 

πετρελαιοκηλίδα στην 

ιστορία της ανθρωπότητας αυτή της BP...

Η British Petroleum «κατάφερε» να αποκτήσει τον τίτλο του υπαίτιου της χειρότερης πετρελαιοκηλίδας στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφού στον Κόλπο του Μεξικού τελικά διέρρευσαν 4.900.000 βαρέλια πετρελαίου. Από την τεράστια αυτή ποσότητα πετρελαίου έχουν συλλεχθεί μόλις 800.000 βαρέλια (127.000.000 λίτρα). Σήμερα, όπως έχει γίνει γνωστό, η ΒΡ θα επιχειρήσει να δώσει οριστικό τέλος στη διαρροή.
«Οι επιστημονικές ομάδες εκτιμούν πως συνολικά περίπου 4,9 εκατ. βαρέλια έχουν διαρρεύσει από την γεώτρηση» τόνισαν οι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας.
«Ένα τμήμα του πετρελαίου αυτού και του φυσικού αερίου δεν έχει εκχυθεί στον ωκεανό: οι εργασίες παράλληλης γεώτρησης της ΒΡ υπό την εποπτεία των ΗΠΑ επέτρεψαν να συλλεχθούν περίπου 800.000 βαρέλια» προτού τοποθετηθεί, στα μέσα Ιουλίου, το κάλυμμα στη γεώτρηση, τονίζεται στο ανακοινωθέν.
Συγκριτικά, κατά το ναυάγιο του δεξαμενοπλοίου Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989, η ποσότητα που είχε μολύνει την ακτογραμμή της περιοχής ανερχόταν σε 41 εκατ. λίτρα αργού πετρελαίου.
Ακόμα μία προσπάθεια σήμερα
Σήμερα, όπως έχει ανακοινωθεί, η ΒΡ θα επιχειρήσει να δώσει οριστικό τέλος στη διαρροή. Τα συνεργεία θα ξεκινήσουν τις προσπάθειες μέσω έγχυσης λάσπης και, πιθανώς, και τσιμέντου, που θα σφραγίσει οριστικά το άνοιγμα της γεώτρησης.
Η πρώτη φάση, εάν τα τεστ δώσουν το πράσινο φως, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ παραμένει άγνωστο το πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία (ακόμη και εάν όλα τα στάδια εκτελεστούν χωρίς απρόοπτα).
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί στενά την διαδικασία», ενώ ο ναύαρχος Θαντ Άλλεν της αμερικανικής Ακτοφυλακής θα βρίσκεται στο κέντρο της ΒΡ στο Χιούστον για να εποπτεύει την επιχείρηση.source:tvxs.gr
top