Σύνοδο για άθεους 

και ελευθεροτέκτονες 

διοργανώνει η Ε.Ε....

Σύνοδο κορυφής με τους άθεους και τους Ελευθεροτέκτονες πρόκειται να πραγματοποιήσει η ΕΕ στις Βρυξέλλες το φθινόπωρο, καλώντας τους σε πολιτικό διάλογο, παράλληλα με τη σύνοδο που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση με τους ευρωπαίους θρησκευτικούς ηγέτες.
Ενώ η ΕΕ είναι μια κοσμική ένωση, οι τρεις ευρωπαίοι πρόέδροι, της Επιτροπής, του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, παράλληλα με δύο Επίτροπους, τη Δευτέρα 19 Ιουλίου συναντήθηκαν με 24 επισκόπους, επικεφαλής ραβίνους, και μουφτήδες, καθώς και με ηγέτες από την ινδική κοινότητα. Ο ετήσιος διάλογος, που λαμβάνει χώρα από το 2005, για πρώτη φορά φέτος γίνεται νομίμως υποχρεωτικός βάσει του άρθρου 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Υπό την πίεση του Βελγίου, το οποίο θεσμικά προστατεύει και υποστηρίζει οικονομικά ανθρωπιστικές οργανώσεις καθώς και εκκλησίες, η ΕΕ έχει αναγκαστεί να διοργανώσει σύνοδο κορυφής για τις 15 Οκτωβρίου, στην οποία θα εκπροσωπούνται οι άθεοι.
Ωστόσο, σε μια κίνηση που προβλημάτισε και ενόχλησε τις ανθρωπιστικές ομάδες, η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τους άθεους θα κάνει επίσης δεκτούς, υπό τον τίτλο των μη-θρησκευτικών ομάδων, τους Ελευθεροτέκτονες, τη μυστικοπαθή οργάνωση, σύμφωνα με δήλωση της εκπρόσωπου της επιτροπής Katharina von Schnurbein. «Το βρίσκω κάπως περίεργο», δήλωσε ο David Pollock, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ανθρωπιστικής Ομοσπονδίας. «Ορισμένες από αυτές τις οργανώσεις έχουν χαρακτήρα κοσμικό και υποστηρίζουν έντονα το διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας.»
Κάνοντας την εμφάνισή τους στα τέλη του 16ου αι. στην Αγγλία και στη συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο, οι Ελευθεροτέκτονες διασπάστηκαν το 1877 σε αγγλόφωνους και ηπειρωτικούς ομολόγους εξαιτίας διαφορών τους πάνω σε θρησκευτικά ζητήματα. Οι αγγλόφωνοι Ελευθεροτέκτονες απαιτούν από τα μέλη τους να πιστεύουν σε μια θεότητα ενώ το ηπειρωτικό «δόγμα» δεν ακολουθεί το παραπάνω. Σύμφωνα με την κ. von Schnurbein της Επιτροπής, οι Βρυξέλλες θεωρούν τους Ελευθεροτέκτονες «κοινότητα συνείδησης διασυνδεδεμένη με ολόκληρη την Ευρώπη», και «μια μορφή ανθρωπιστικής οργάνωσης», παραβλέποντας το γεγονός ότι η συμμετοχή στους ελευθεροτέκτονες γίνεται μόνο μετά από πρόσκληση και προβλέπει την αμοιβή των ανδρών της οργάνωσης κατά τη μύηση ενός νέου μέλους αλλά και μια ετήσια συνδρομή.
Σύμφωνα με την La Croix, τη γαλλική Ρωμαιοκαθολική καθημερινή εφημερίδα, η εκκλησία, βρισκόμενη στην ευχάριστη θέση να αγκαλιάσει τον οικουμενισμό των μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών στο επίπεδο της ΕΕ, φοβάται ότι η διεύρυνση της συνεδρίασης για να συμπεριλάβει τις ομάδες πέρα από αυτές που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι «θρησκευτικά ορθή».
Εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Herman Van Rompuy, δήλωσε πως του χρόνου θα υπάρξει και εκπροσώπηση και των βουδιστών στην σύνοδο κορυφής.
Πέρα από την ετήσια σύνοδο κορυφής, οι θρησκευτικοί ηγέτες ερμηνεύουν το άρθρο 17, το οποίο δεσμεύει την ΕΕ να προβεί σε «έναν ανοικτό, διαφανή και τακτικό διάλογο με την εκκλησία και τις μη ομολογιακές και φιλοσοφικές οργανώσεις», υπό την έννοια των τακτικών συναντήσεων με ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους όχι μόνο στα μεγάλα θέματα όπως τη μάχη ενάντια στη φτώχεια, αλλά και σε πιο συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα σχετικά με την αλλαγή του κλίματος, την εκπαίδευση, τη μετανάστευση, τις κοινωνικές υπηρεσίες και το εργατικό δίκαιο.
Στο μέλλον, ελπίζουν να έχουν παρόμοιες σχέσεις με τους οργανισμούς της ΕΕ, ιδίως με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, καθώς και με το νέο διπλωματικό σώμα, την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.source:tvxs.gr
top