«H ανεργία θα 

αυξηθεί προτού... ελαττωθεί»


Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC, πως η ανεργία στις ΗΠΑ ενδέχεται να αυξηθεί για κάποιους μήνες προτού αρχίσει η κάμψη της, δημιουργώντας δυνητικά ένα πρόβλημα αξιοπιστίας στο Δημοκρατικό Κόμμα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο.

«Είναι πιθανόν για ένα δίμηνο να υπάρξει άνοδος», τόνισε ο Γκάιτνερ στη συνέντευξή του, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα αύξηση της ανεργίας, που σήμερα κυμαίνεται στο 9,5%.


«Αυτό που συμβαίνει σε κάθε οικονομική ανάκαμψη είναι πως οι εργαζόμενοι επανεντάσσονται στην αγορά εργασίας, έπειτα από μία κάποια απογοήτευσή τους στην αναζήτηση απασχόλησης», εξήγησε ο υπουργός. «Αυτό είναι που συμβάλλει στην αύξηση της ανεργίας έτσι όπως την υπολογίζουμε εμείς».


«Ωστόσο, όπως και η πλειονότητα των οικονομολόγων, αναμένουμε πως σταδιακά η οικονομία θα ανακάμψει. Θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, καθότι η απασχόληση δεν αποκαθίσταται τόσο γρήγορα όσο θα επιθυμούσαμε», τόνισε ο Γκάιτνερ.


Η αμερικανική οικονομία απώλεσε πάνω από οκτώ εκατ. θέσεις εργασίας στην διετία 2007-09, λόγω της ύφεσης. Ο δείκτης ανεργίας είχε ανέλθει στο 9,5% στα τέλη Ιουνίου και οι αναλυτές εκτιμούν πως ανέλθει στα επίπεδα του 9,6% που ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών. 
source:zougla.gr
top