Πακιστάν: Φόβοι 

για ξέσπασμα επιδημίας χολέρας...

Φόβοι εκφράζονται από τις αρχές του Πακιστάν για ξέσπασμα επιδημίας ασθενειών μεταξύ των 2.500.000 πληγέντων από τις πρωτοφανείς πλημμύρες των τελευταίων ημερών. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 1.500. Αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού προκαλεί την εξάπλωση ασθενειών όπως η χολέρα.
Οι πακιστανικές αρχές επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να βοηθήσουν τα θύματα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που έχουν χάσει τα σπίτια τους και όλα τα υπάρχοντά τους ενώ άλλοι δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη ότι οι πλημμύρες πλησιάζουν στις περιοχές όπου ζουν. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν σήμερα με εκπροσώπους των οργανισμών αρωγής για να αποφασίσουν εάν είναι αναγκαίο να ζητήσουν διεθνή βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Οι αρχές αναμένουν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα συνεχιστούν οι μουσώνες που έπληξαν την περιοχή την περασμένη εβδομάδα. Η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών ανέφερε ότι περισσότερα από 29.500 σπίτια έχουν καταστραφεί και ότι από τις πλημμύρες έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε ένα σημαντικό εμπορικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη χώρα με την Κίνα.
Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν πάντως ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αποτιμήσουν τις καταστροφές που επέφεραν οι πλημμύρες στην οικονομία, αν και οι βροχές μέχρι στιγμής δεν έχουν πλήξει την κυριότερη αγροτική περιοχή, αυτήν του Παντζάμπ. Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών της επαρχίας Κιμπέρ-Παχτούνκουα, Αντνάν Χαν, ανέφερε ωστόσο ότι «όλες οι υποδομές που δημιούργησε η χώρα τα τελευταία 50 χρόνια έχουν καταστραφεί».
«Περίπου 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, από τα οποία το 1,4 εκατομμύριο είναι παιδιά που έχουν άμεση ανάγκη τροφίμων, πόσιμου νερού και φαρμάκων», δήλωσε ο Μαρτίν Μογκουάνγια, εκπρόσωπος της Unicef στο Πακιστάν.
«Τα αμερικανικά ελικόπτερα που συνεργάζονται από τις 30 Ιουλίου με την 50η μονάδα του πακιστανικού υπουργείου Εσωτερικών έχουν διασώσει 733 άτομα και μεταφέρει 5.385 κιλά προμηθειών στα θύματα της πλημμύρας», ανακοίνωσε το υπουργέιο Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη συμμετοχή ελικοπτέρων των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Χθες, ο υπουργός Υγείας της επαρχίας Khyber-Pakhtunkhwa, η οποία έχει πληγεί σφοδρότατα από τις «άνευ προηγουμένου» βροχοπτώσεις, δήλωσε πως περίπου 100.000 άτομα, κυρίως παιδιά, υποφέρουν από ασθένειες όπως η γαστρεντερίτιδα.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 100 χιλιάδων ευρώ στο πληγέν από καταστροφικές πλημμύρες Πακιστάν, με απόφαση του Υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη. Η ανθρωπιστική βοήθεια θα δοθεί μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ισλαμαμπάντ και θα διατεθεί για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των δοκιμαζομένων περιοχών, με έμφαση στην περιοχή Citral όπου διαβιεί η φυλή των Καλάς.
Ταραχές στο Καράτσι μετά τη δολοφονία βουλευτή
Αιματηρές ταραχές ξέσπασαν αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Καράτσι, μετά τη δολοφονία του τοπικού βουλευτή Ραζά Χαϊντέρ. Ο βουλευτής και ο σωματοφύλακάς του πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν έξω από ένα τζαμί της πόλης. Όταν η είδηση της δολοφονίας διαδόθηκε, οι υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους, έστησαν οδοφράγματα και πυρπόλησαν αυτοκίνητα, εστιατόρια και διάφορα άλλα καταστήματα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ρεχμάν Μάλικ καταδίκασε τη δολοφονία και ζήτησε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Οι πακιστανικές εφημερίδες ωστόσο κάνουν λόγο για τουλάχιστον 29 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες από τις ταραχές.
source:tvxs.gr
top