Eνας «πράκτορας» 
αποκλειστικά στην υπηρεσία σας...
Γιωτας Mυρτσιωτη
Εργάζεται ασταμάτητα με αφοσίωση και ταχύτητα. Πραγματοποιεί συναλλαγές στο Χρηματιστήριο. Συμμετέχει σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες και στη διαδικασία παραγωγής-διάθεσης μιας επιχείρησης. Ανακαλύπτει νέες αγορές. Κλείνει συμφωνίες. Πετυχαίνει καλύτερες τιμές. Υπακούει τυφλά στις εντολές του ιδιοκτήτη του, διασφαλίζει τα συμφέροντά του και εκτελεί αποστολές για πακέτα που ικανοποιούν και τα πιο απαιτητικά γούστα.
Τόσα και πολλά άλλα προσόντα συγκεντρώνει ο ευφυής ηλεκτρονικός «πράκτορας», το νέο λογισμικό προϊόν (sofware agents) με το οποίο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σάρωσε στα «games» του Διαδικτύου νικώντας τους 30 αντίστοιχους «πράκτορες» από διάφορες γωνιές του πλανήτη που συμμετείχαν στον φετινό διεθνή διαγωνισμό Trading Agent Competition (TAC 2010) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ.
Το όνομα της παγκόσμιας ελληνικής τεχνολογικής πρωτοτυπίας «Mertacor» προέρχεται από το λατινικό mercator που σημαίνει έμπορος. «Παραγωγοί» μια εξαιρετικά δυνατή επιστημονική ομάδα στη σχεδίαση τεχνολογικών προϊόντων για διαδικτυακές συναλλαγές με επικεφαλής τον καθηγητή του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ κ. Περικλή Μήτκα.
«Οι πράκτορες λογισμικού είναι ευφυή προγράμματα τα οποία έχουν τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι ένας καλός ταξιδιωτικός πράκτορας. Να δημιουργήσει δηλαδή ένα πακέτο διακοπών που να καλύπτει όλες τις προτιμήσεις του χρήστη. Δεν χρειάζεται να του λέω τι πρέπει να κάνει. Εκείνος ξέρει. Εγώ του αναθέτω μια αποστολή στο Διαδίκτυο κι εκείνος εκτελεί», εξηγεί ο κ. Περικλής Μήτκας. Οι πράκτορες λογισμικού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συναλλαγές ηλεκτρονικών προμηθειών, σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες, σε χρηματιστήρια, στην πιο αποτελεσματική αναζήτηση πληροφορίας και γνώσης στον παγκόσμιο ιστό, και να ενεργούν διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του χρήστη χωρίς να απαιτείται συνεχής παρακολούθηση εκ μέρους του. «Μπορούν να μεγιστοποιήσουν το κέρδος μιας επιχείρησης. Κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής συναλλαγής, παρακολουθούν ταυτόχρονα την αποθήκη, τους προμηθευτές ή τους πελάτες μιας επιχείρησης και επεξεργάζονται τα δεδομένα». Φανταστείτε ένα εθνικό σύστημα προμηθειών για φορείς του Δημοσίου (νοσοκομεία, υπουργεία, κ.τ.λ) με τους «πράκτορες» να συναλλάσσονται ηλεκτρονικά, πετυχαίνοντας τον καλύτερο συνδυασμό μεταξύ των αναγκών του Δημοσίου και της προσφοράς των προμηθευτών, με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και ταχύτητα, εξηγεί ο κ. Μήτκας. «Πράκτορες» του Διαδικτύου έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τη θετική ή αρνητική επίδραση από την κατασκευή ενός έργου εκτιμώντας τα δεδομένα.
Μπορεί ο καθένας να έχει τον δικό του «πράκτορα»; «Ενας ηλεκτρονικός έμπορος, για να είναι αποδοτικός, θα πρέπει να έχει προηγούμενη γνώση, εξηγεί ο κ. Μήτκας. Οσο περισσότερα δεδομένα έχει στη μνήμη του τόσο πιο αποτελεσματικός είναι. Κάτι ανάλογο της ανθρώπινης εμπειρίας». Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η δυνατότητά του να επεξεργάζεται μεγάλο όγκο δεδομένων και να σερφάρει στο Διαδίκτυο πολύ γρήγορα. Ενας «πράκτορας», ωστόσο, πρέπει να εξειδικεύεται. Για να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων έναν χρηματιστή ή για να κάνει τις συναλλαγές αντ’ αυτού, πρέπει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του χρήστη. Εμπιστοσύνη όμως σε τεχνολογικά προϊόντα πρέπει να αποκτήσει και ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος απορροφώντας και αξιοποιώντας τη μεγάλη εγχώρια ερευνητική παραγωγή. «Η Ελλάδα παράγει καινοτόμα ηλεκτρονικά προϊόντα και τεχνογνωσία, αλλά χάνει στο επιχειρηματικό πεδίο» παρατηρεί ο κ. Μήτκας. «Είναι καιρός όμως να αλλάξουμε και οι νέοι επιστήμονες να πάρουν ρίσκα. Η αγορά πια είναι όλος ο κόσμος. Η πληροφορική είναι ένας τομέας που δεν απαιτεί ακριβό εξοπλισμό και τα προϊόντα της μπορούν να διακινηθούν εύκολα, γρήγορα, χωρίς κόστος. Ο στόχος πρέπει να είναι η παγκόσμια αγορά και όχι το μαγαζάκι της γειτονιάς».
Mεγάλη επιτυχία για την ομάδα του ΑΠΘ
«Μαέστρος» της ελληνικής ερευνητικής ομάδος είναι ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περικλής Μήτκας που θα παρουσιάσει τον βραβευμένο «πράκτορα» στο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας Πρακτόρων Λογισμικού (ΙΑΤ 2010) στις 30 Αυγούστου στο Τορόντο. Μέλη της ο Λάμπρος Σταυρογιάννης (μεταπτυχιακός στο πανεπιστήμιο Σαουθάμπτον της Αγγλίας) που ξεκίνησε την αρχική σχεδίαση του Mertacor για τον διαγωνισμό CAT πριν από τρία χρόνια σαν διπλωματική εργασία, ο Κυριάκος Χατζηδημητρίου (υποψήφιος διδάκτορας στο ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ) με μεγάλη ιστορία στους διαγωνισμούς TAC και ο Ανδρέας Συμεωνίδης (λέκτορας του ΤΗΜΜΥ), ο Game Master του διαγωνισμού στο Χάρβαρντ. Η ομάδα βάζει ήδη πλώρη για τον επόμενο διαγωνισμό στη Βαρκελώνη στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Τεχνητής Νοημοσύνης IJCAI 2011 στο TADA 2011 workshop. Οσο για την εμπορική απήχηση του προϊόντος οι επιστήμονες εξηγούν πως οι ίδιοι ασχολούνται με την ακαδημαϊκή «παραγωγή». Για την εμπορική έχουν λόγο οι εταιρείες.
source:kathimerini.gr
top