Τέλος τα ακριβά δώρα 

σε υπουργούς..

Όσα από τα δώρα που δέχεται ένας υπουργός ή υφυπουργός ξεπερνούν σε αξία τα 250 ευρώ, θα επιστρέφονται

Γιάννης Ντσούνος...
Διαφάνεια και στα δώρα των πολιτικών προωθεί η κυβέρνηση με τον νέο κώδικα δεοντολογίας της πολιτικής ηγεσίας, που συντάσσεται αυτές τις ημέρες και θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο του Σεπτεμβρίου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα θέματα διαφάνειας, στη διάκριση κυβερνητικής και κομματικής ιδιότητας, ενώ ακόμη θεσπίζονται κανόνες για τη διαδικασία παράδοσης παραλαβής ενός υπουργείου αλλά και των εμπιστευτικών εγγράφων που υπάρχουν στα υπουργικά γραφεία.


Με τον νέο κώδικα οι υπουργοί και υφυπουργοί θα πρέπει να δημοσιοποιούν λίστα με τα δώρα που λαμβάνουν. Όσα από αυτά ξεπερνούν σε αξία τα 250 ευρώ θα επιστρέφονται στον δωρητή. Εξαίρεση θα αποτελούν τα δώρα που ανταλλάσσονται στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων της χώρας.


Όσα από τα δώρα είναι δύσκολο να επιστραφούν θα συγκεντρώνονται και θα εκποιούνται μία φορά το χρόνο. Τα έσοδα από αυτήν την εκποίηση θα πηγαίνουν είτε στο ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης, είτε για κοινωφελής σκοπούς. Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα καταγράφονται τα δώρα αξίας άνω των 250 ευρώ θα τηρείται στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης.


Κάθε υπουργείο θα δημιουργήσει και μία έκθεση δώρων όπου θα συγκεντρώνονται τα δώρα που ανταλλάσσονται στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων της Ελλάδας, αφού σύμφωνα με τον κώδικα αποτελούν δημόσια περιουσία και θα παραμένουν στο υπουργείο μετά την λήξη των καθηκόντων όσων ασκούν πολιτική εξουσία.


Πάντως, μέχρι σήμερα αρκετοί υπουργοί έχουν επιστρέψει πίσω δώρα που δέχτηκαν κυρίως στις ονομαστικές τους εορτές.


Σε επικοινωνία που είχε ο ΣΚΑΪ με υπουργούς, μας είπαν ότι τα δώρα αυτά είναι μικρής αξίας, κυρίως ποτά, μπουκάλια κρασί και λουλούδια.


Στα πιο προσωπικά δώρα άντρες και γυναίκες λαμβάνουν αξεσουάρ ντυσίματος, όπως γραβάτες ή πορτοφόλια, που - όπως μας διαβεβαίωσαν - δεν είναι μεγάλης αξίας, δηλαδή δεν ξεπερνούν τα 250 ευρώ.


Τονίζεται ότι από το νέο κώδικα
δεν εξαιρούνται ούτε οι σύζυγοι και τα παιδία των υπουργών, καθώς όπως θα αναφέρεται ρητά δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε καταστάσεις οι οποίες ενδέχεται να δημιουργήσουν στους πολίτες την εντύπωση ότι ωφελούνται προσωπικά από την σχέση τους με τους ασκούντες εξουσία.

Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του νέου κώδικα τον λόγο θα έχει ο πρωθυπουργός.
source:skai.gr
top