Ασθμα και ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας...


Νέα Υόρκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα συμπτώματα άσθματος μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που έγιναν στην Ασία και δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatry.
Σύμφωνα με Ταϊβανούς ερευνητές, μια στις 14 αυτοκτονίες μεταξύ των νεαρών ατόμων της χώρας μπορεί να είναι απόρροια του άσθματος, πάθηση που επηρέαζει το 10% των παιδιών.
Το άσθμα έχει και παλαιότερα σχετιστεί με την αυτοκτονία, αλλά οι ερευνητές λένε ότι είναι η πρώτη φορά που μελετάται και ο ρόλος της ποιότητας του αέρα.
Τα μικροσωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα είναι γνωστό ότι ερεθίζουν τους αεραγωγούς και επιδεινώνουν το άσθμα, ενώ αρκετές μελέτες έχουν σχετίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση με την καρδιακή νόσο. Γιατί τα άτομα είναι πιθανότερο να αυτοκτονήσουν, δεν είναι ξεκάθαρο.
Ίσως η επιδείνωση της υγείας να πιέζει τα ευάλωτα άτομα κοντά στην αυτοχειρία, ειδικά όταν πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα.
Στην πρώτη μελέτη που έγινε από ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Γιονσέι εξετάστηκαν περισσότερες από 4.000 αυτοκτονίες σε τέσσερις μεγάλες πόλεις της Νότιας Κορέας. Η άνοδος των ορίων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης , αύξανε και κατά 10% τον κίνδυνο αυτοκτονίας.
Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι τα άτομα που είχαν υποβληθεί σε αγωγή για καρδιακή νόσο το έτος πριν αυτοκτονήσουν, είχαν επηρεαστεί περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, με 19% αύξηση του κινδύνου αυτοκτονίας.
Τα μικροσωματίδα είναι γνωστό ότι προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό. Ίσως αυτό να ενισχύει την φλεγμονή που ήδη υπάρχει από την υποκείμενη καρδιακή νόσο και να επιδεινώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα.
Ωστόσο μπορεί να ισχύει και η άποψη ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνει την αντίληψη του ατόμου για την υγεία του, κάτι που μπορεί να συντελέσει σε ψυχολογικά προβλήματα.
Η μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν επίσης υπογραμμίζει την σημασία των ψυχολογικών παραγόντων.
Μεταξύ σχεδόν 163.000 μαθητών Γυμνασίου που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 12 χρόνια, ο συριγμός και τα συμπτώματα άσθματος δεν αύξαναν τις πιθανότητες των μαθητών να αποβιώσουν από νοσήματα, όπως ο καρκίνος και τα καρδιακά προβλήματα.
Ωστόσο, τα συμπτώματα άσθματος διπλασίαζαν τα ποσοστά αυτοκτονιών, από πέντε αυτοκτονίες στις 10.000 στην μία αυτοκτονία ανά 1.000 παιδιά.
Αυτό σημαίνει ότι μια στις 14 αυτοκτονίες μεταξύ των νεαρών Ταϊβανών να σχετίζεται με το άσθμα.
source:health.in.gr
top