Η... πραγματική ταχύτητα του ποδηλάτου...


Αν νομίζετε πως η ταχύτητα του ποδηλάτου είναι μικρότερη σε σύγκριση με αυτή του αυτοκινήτου, κάνετε λάθος. Συνηθίζουμε να συγκρίνουμε τα δύο μέσα σύμφωνα με το χρόνο που υπολογίζεται πως χρειαζόμαστε καθαρά για τη μετακίνησή μας. Το γεγονός αυτό όμως παραβλέπει δύο σημαντικές συνιστώσες του χρόνου: το χρόνο που ξοδεύτηκε για την απόκτηση των χρημάτων που διατέθηκαν για την αγορά του αυτοκινήτου, το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του καθώς και το χρόνο που χάνεται μέσω των επιπτώσεων στην υγεία.
Ο Seifried, όπως αναφέρει ο καθηγητής John Whitelegg του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, λάνσαρε τον όρο «κοινωνική ταχύτητα» (social speed) για να αποδώσει την ιδέα της μέσης ταχύτητας των διαφορετικών μέσων μετακίνησης όταν ληφθεί υπόψιν αυτό το κρυμμένο κόστος. «Σύμφωνα με τον Seifried, η κοινωνική ταχύτητα ενός ποδηλάτου είναι 14 χλμ/ώρα, μόνο 3χλμ/ώρα πιο αργή από αυτή ενός μικρού αυτοκινήτου. Αν άλλα κρυμμένα έξοδα (ρύπανση του αέρα και ηχορρύπανση, κόστος ατυχημάτων, κόστος κατασκευής δρόμων κλπ) μπουν επίσης στο λογαριασμό, τότε το μικρό αμάξι είναι 1χλμ/ώρα πιο αργό από το ποδήλατο.»
Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι έχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό προϋπολογισμό. Υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος εργαζομένων χρειάζεται 20-30 λεπτά κάθε μέρα για να φτάσει στη δουλειά του. Αυτό το φαινόμενο ανάγκασε τον Whitelegg να αναφερθεί σε μια «ψευδαίσθηση χρόνου», η οποία έχει ως αποτέλεσμα μια «κλοπή χρόνου». Για παράδειγμα, αν συγκρίνουμε έναν ιδιοκτήτη αμαξιού ο οποίος ξοδεύει 30 λεπτά την ημέρα οδηγώντας 20 χιλιόμετρα για την δουλειά του, με έναν ποδηλάτη ο οποίος στον ίδιο χρόνο καλύπτει 7,5 χιλιόμετρα, θα συμπεράναμε αρχικά, ότι οι οδηγοί αυτοκινήτων ταξιδεύουν γρηγορότερα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, όταν όλα τα πραγματικά έξοδα υπολογιστούν σε χρόνο, θα δούμε ότι ξοδεύουν 70 λεπτά για να καλύψουν την απόσταση σε αντίθεση με τον ποδηλάτη που ξοδεύει μόνο 32 λεπτά για την απόσταση αυτή.
Όσον αφορά τα έξοδα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις στην υγεία μπορούμε να φέρουμε ως παράδειγμα έναν μεσήλικα που έχει αρκετά υψηλή πίεσή. Η υψηλή πίεση μπορεί να αφαιρέσει από τον ανθρώπινο οργανισμό ακόμα και 18 χρόνια ζωής. Η λύση στο πρόβλημα του ατόμου είναι 20 λεπτά καθημερινής άσκησης. Σ’ αυτήν την περίπτωση, το περπάτημα μέχρι τη δουλειά μπορεί να χαρίσει 18 χρόνια ζωής!
source:tvxs.gr
top