Εκτόξευσαν στα € 1,7 την 

αμόλυβδη...

Τα καύσιμα βάζουν φωτιά στις διακοπές- Πρατηριούχοι: «Υπάρχει αισχροκέρδεια»

 Γ. Ζαχαριάδης, Π. Θεοδωρακόπουλος, Γ. Παλαμιώτης, Δ. Σκούφου, Γ. Κώνστας, Π. Γιακουμή, Κ. Κουκουμάκας


▅Στα 1,598 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη 95 οκτανίων χθες στην πόλη των Ιωαννίνων. Μόλις  βγεις λίγο πιο έξω η τιμή εκτοξεύεται στα 1,69 ευρώ το λίτρο!
Φωτιά βάζουν τα καύσιμα στις φετινές διακοπές των Ελλήνων. Η τιμή της αμόλυβδης σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας έφθασε ήδη στα 1,7 ευρώ το λίτρο, προκαλώντας πανικό όχι μόνο στους εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου αλλά και σε όσους ήδη βρίσκονται σε διακοπές, καθώς είναι αναγκασμένοι να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους.
Τα ταξίδι των καλοκαιρινών διακοπών εξελίσσεται σε εφιάλτη για χιλιάδες έλληνες εκδρομείς, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος της τιμής της αμόλυβδης. Πολλοί είναι εκείνοι που έφυγαν από την Αθήνα γεμίζοντας το ρεζερβουάρ στην τιμή των 1,45 ευρώ το λίτρο και φτάνοντας στους τελικούς τους προορισμούς είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν για να ξαναγεμίσουν τα ρεζερβουάρ έως και 25 λεπτά το λίτρο ακριβότερα. Μάλιστα, εκτός από τις υψηλές τιμές, οι καταναλωτές συναντούν και σημαντικές αποκλίσεις από πρατήριο σε πρατήριο ακόμα και της ίδιας εταιρείας, οι οποίες ξεπερνούν ακόμα και τα 36 λεπτά το λίτρο και μάλιστα σε απόσταση μόλις μερικών χιλιομέτρων.

Οι ακριβότερες περιοχές
Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, χθες η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε τουριστικές περιοχές της χώρας ξεπέρασε ακόμα και το 1,7 ευρώ το λίτρο, κάνοντας «εφιάλτη» το γέμισμα του ρεζερβουάρ για τους εκδρομείς του φετινού καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης έφτασε τα 1,716 ευρώ στη Σητεία, στο Ηράκλειο της Κρήτης και τα Χανιά τα 1,699 ευρώ το λίτρο, στην Αμοργό 1,68 ευρώ, τα 1,680 ευρώ στην Κέρκυρα, τα 1,65 ευρώ στην Μυτιλήνη, 1,693 ευρώ το λίτρο στο Ρέθυμνο, 1,679 ευρώ στη Σύρο, 1,660 ευρώ το λίτρο στην Ανδρο και 1,65 ευρώ στη Σαντορίνη, τη Νάξο και τη Σάμο.

Οι τιμές των καύσιμων έχουν προκαλέσει πανικό στους οδηγούς καθώς μέσα σε έναν χρόνο είδαν την τιμή της αμόλυβδης να αυξάνεται κατά σχεδόν 40%. Ετσι, ενώ πέρσι τον Αύγουστο η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 1,099 ευρώ το λίτρο, φέτος έχει φτάσει στα 1,504 ευρώ. Αποτέλεσμα είναι η σημαντική αύξηση του κόστους μετακίνησης. Ενδεικτικά το κόστος για τη διαδρομή Θεσσαλονίκη- Αθήνα με επιστροφή πέρσι ήταν 112,9 ευρώ (με κατανάλωση 10 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα) και φέτος εκτοξεύτηκε στα 154,61. Ενώ οικογένεια που ταξιδεύει για τις διακοπές της στην Κρήτη και στη διάρκεια της παραμονής της θα πραγματοποιήσει μετακινήσεις 500 χιλιομέτρων, αν και πέρσι πλήρωσε για καύσιμα 54 ευρώ φέτος θα κληθεί να πληρώσει 75,2 ευρώ.

«Φαινόμενα αισχροκέρδειας»
Το ζήτημα των υψηλών τιμών και των αποκλίσεων απασχόλησε και τους υπεύθυνους του υπουργείου Οικονομίας, οι οποίοι είχαν συνάντηση με τους πρατηριούχους την προηγούμενη εβδομάδα στην Κάνιγγος, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν για μια ακόμη φορά οι στρεβλώσεις στην αγορά καύσιμων. Οι πρατηριούχοι τονίζουν ότι οι αποκλίσεις που ξεπερνούν τα 8 λεπτά το λίτρο είναι αδικαιολόγητες.

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καύσιμων (ΠΟΠΕΚ) επισημαίνει ότι «υπάρχει αισχροκέρδεια στον χώρο της αγοράς πετρελαιοειδών, η οποία αποδεικνύεται από τις μεγάλες αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ γεωγραφικών περιοχών και μεταξύ πρατηρίων. Οπου υπάρχουν αποκλίσεις, σημαίνει ότι τη διαφορά των αποκλίσεων κάποιοι τη βάζουν στην τσέπη τους. Η βασική αιτία των μεγάλων αποκλίσεων είναι οι Συμβάσεις Αποκλειστικής Συνεργασίας των εταιρειών με τους πρατηριούχους, οι περισσότερες των οποίων δεν αναφέρουν ούτε τιμές χονδρικής, ούτε εκπτώσεις, ούτε συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία γίνεται η τιμολόγηση», λένε οι εκπρόσωποι της ΠΟΠΕΚ.

«Φταίνε οι εταιρείες»
Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα της Κέρκυρας (36 λεπτά η διαφορά στην τιμή του λίτρου της αμόλυβδης μεταξύ πρατηρίων), της Φθιώτιδας (28 λεπτά) της Φλώρινας (25 λεπτά), της Μαγνησίας (22 λεπτά) των Ιωαννίνων (23 λεπτά) και του Ηρακλείου (20 λεπτά).Στη Μυτιλήνη όπου υπάρχουν αποκλίσεις που αγγίζουν τα 16 λεπτά. Η χαμηλότερη τιμή αμόλυβδης σε πρατήριο της Μυτιλήνης ξεκινά από 1,469 ευρώ το λίτρο, ενώ την ίδια ώρα στο Πλωμάρι νότια της Λέσβου η υψηλότερη τιμή φτάνει το 1,63 ευρώ το λίτρο! Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Λέσβου κ. Νίκος Παπαδέλλης αποδίδει τις διαφορές στις τιμές κατά κύριο λόγο στην πολιτική των εταιρειών. «Παρουσιάζεται το φαινόμενο η ίδια εταιρεία να πουλάει πιο ακριβά σε ένα πρατήριο απ΄ ό,τι στο άλλο. Οποιο θέλουν δηλαδή μπορούν να το κλείσουν. Αυτοί καθορίζουν την πολιτική των τιμών ανάλογα με το συμφέρον τους», λέει.
ΑΠΟΚΛΙΣΗ 36 ΛΕΠΤΩΝ!
Υπάρχουν περιοχές όπου η απόκλιση στις τιμές των πρατηρίων βενζίνης φτάνει και τα 36 λεπτά το λίτρο!

Φθηνά μέσα στην πόλη, ακριβά στην Εθνική Οδό

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ διαφορέςστις τιμές της αμόλυβδης συναντούν οι καταναλωτές που ταξιδεύουν στον Νομό Φθιώτιδας, καθώς οι τιμές μέσα στην πόλη της Λαμίας δεν έχουν καμία σχέση με αυτές της Εθνικής Οδού.

Ετσι, την ίδια ώρα που η αμόλυβδη μέσα στην πόλη κοστίζει από 1,389 έως 1,460 ευρώ το λίτρο, κατά μήκος της Εθνικής Οδού ΑθηνώνΘεσσαλονίκης αλλά και σε χωριά του Νομού Φθιώτιδας οι οδηγοί είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν έως και 1,680 ευρώ ανά λίτρο. Σύμφωνα με τους πρατηριούχους, «οι αυξημένες τιμές αλλά και η οικονομική κρίση έχουν επιβάλει μείωση των μετακινήσεων, μείωση των καταναλώσεων», όπως υπογραμμίζει ο κ. Δημήτρης Γαρδίκης. Την ίδια ώρα, τσουχτερή είναι και η τιμή της αμόλυβδης στην Πελοπόννησο με τις τιμές στα πρατήρια των Νομών Αχαΐας και Ηλείας να φτάνουν τα 1,68 ευρώ αλλά και στα Επτάνησα να φτάνουν ακόμα και τα 1,80 ευρώ το λίτρο.

«Εχουμε περιορίσει κατά πολύ τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο», λέει ο Γιάννης Παπαδάτος, συνταξιούχος από το Αργοστόλι, ενώ ο Αλέκος Χριστόπουλος, ιδιωτικός υπάλληλος από τον Πύργο, προσθέτει ότι «ακόμη και για μπάνιο πηγαίνουμε πολύ λιγότερες φορές εξαιτίας της τιμής της βενζίνης».


Δυσαρεστημένοι οι τουρίστες στα νησιά

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ από τις τιμές των καυσίμων στην Κρήτη εμφανίζονται ξένοι αλλά και έλληνες επισκέπτες του νησιού. Την τελευταία εβδομάδα η τιμή της απλής αμόλυβδης έφτασε να πουλιέται στα πρατήρια του νομού έως και προς 1,64 ευρώ. Ειδικά τα Χανιά και το Ρέθυμνο συγκαταλέγονται στις περιοχές της χώρας με τις μεγαλύτερες τιμές. «Ο κόσμος μάς λέει ότι είναι πανάκριβη η βενζίνη. Σε σύγκριση με πριν από 6 μήνες, έχει πάρει πάνω από 50 λεπτά. Εχουμε πελάτες που ύστερα από μερικές ημέρες ενοικίασης αυτοκινήτου ζήτησαν άλλο μικρότερου κυβισμού που να καταναλώνει λιγότερα καύσιμα», δηλώνει ο κ. Χρήστος Μυλωνάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων Ν. Χανίων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως λέει ο κ. Μυλωνάκης, πελάτης του από τη Μακεδονία: «Ηρθε ένας πελάτης από την Κοζάνη και με ρωτούσε πώς είναι δυνατόν να είναι τόσο ακριβή η βενζίνη.

Πριν από λίγες ημέρες είχε βάλει καύσιμο στο αυτοκίνητό του στην Κοζάνη με 1,45 ευρώ το λίτρο. Με τις τιμές που έχουμε σίγουρα δεν βοηθάμε τον τουρισμό». Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Ν. Χανίων κ. Βαγγέλης Κώτσος, «αυτήν τη στιγμή η μέση τιμή της βενζίνης στα Χανιά είναι στα 1,60 ευρώ», ενώ σημειώνει ότι αυτήν την εβδομάδα δεν δικαιολογείται καμία αύξηση λόγω και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου διεθνώς. Στα ύψη οι τιμές και στη Ρόδο, με ορισμένα πρατήρια να πωλούν την αμόλυβδη έως και προς 1,669 ευρώ. 
source:tanea.gr
top