ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ...

Το lifestyle που θερίζει τις Ευρωπαίες

Πιο ευάλωτες στην ασθένεια λόγω τρόπου ζωής

Μάρθα Καϊτανίδη


Αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις Ευρωπαίες, η οποία είναι έως και τέσσερις φορές υψηλότερη σε σχέση με εκείνες που καταγράφονται στην Ανατολική Αφρική και στην Ασία.
Oι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως το δυτικό lifestyle κάνει πιο ευάλωτες τις γυναίκες: η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η κατανάλωση αλκοόλ, η απομάκρυνση από τη μεσογειακή διατροφή αλλά και η καθυστέρηση της μητρότητας αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες μεγαλώνοντας το κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Στη χώρα μας ο καρκίνος του μαστού χτυπά κάθε χρόνο 4.500 γυναίκες και περίπου 1.600 ετησίως χάνουν τη ζωή τους.

Σε ολόκληρο το κόσμο το 2008 καταγράφηκαν περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια διαγνώσεις, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Παγκόσμιου Ιδρύματος Αντικαρκινικής Ερευνας (World Cancer Research Fund). Ο αντίστοιχος αριθμός πριν από περίπου 35 χρόνια δεν ξεπερνούσε τις 500.000.

Οι επιστήμονες ωστόσο, δεν σταμάτησαν στην καταγραφή των παγκόσμιων στατιστικών στοιχείων. Εκαναν ένα βήμα παραπέρα καταγράφοντας τη «γεωγραφία» του καρκίνου του μαστού. Και αυτό που διαπίστωσαν είναι πως η συγκεκριμένη νόσος χτυπάει κυρίως τις γυναίκες που ακολουθούν τον δυτικό τρόπο ζωής.

Οπως επισημαίνουν οι έλληνες επιστήμονες, η συχνότητα του καρκίνου του μαστού αυξάνεται και γι΄ αυτό είναι πιθανόν να ευθύνεται το lifestyle.

«Η παχυσαρκία αλλά και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα έχουν ενοχοποιηθεί στην αιτιολογία του καρκίνου του μαστού. Και στην πλειονότητά τους οι Ελληνίδες, όπως και οι υπόλοιπες Ευρωπαίες, απομακρύνονται χρόνο με τον χρόνο από τη μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, η δυναμική τους είσοδο στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς τις κρατά καθηλωμένες επί ώρες σε μια καρέκλα, αποφεύγοντας ακόμη και την ήπια άσκηση όπως είναι το περπάτημα», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος, διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».

Μάλιστα, όπως λέει ο καθηγητής Θεραπευτικής αναφορικά με την παχυσαρκία, από νεώτερα δεδομένα φαίνεται πως ο λιπώδης ιστός παράγει οιστρογόνα, γι΄ αυτό οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι πιθανόν να υπάρχει ορμονική συσχέτιση μεταξύ των παραπανίσιων κιλών και του καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την άσκηση, ο προστατευτικός ρόλος της οφείλεται στο γεγονός πως επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών, ενώ παράλληλα συμβάλλει και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

«Μικρές αλλαγές»
Η δρ Rachel Τhompson, αναπληρώτρια επιστημονική διευθύντρια του WCRF, σχολιάζοντας την υψηλή συχνότητα της νόσου στη Βρετανία συγκριτικά με την Ανατολική Αφρική και την Ασία, σημειώνει πως «πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στον γυναικείο πληθυσμό πως εάν κάνουν μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως να πίνουν λιγότερο αλκοόλ και να διατηρούν ένα σωστό σωματικό βάρος, θα μειώσουν αυτομάτως τον κίνδυνο που διατρέχουν». Σημειώνεται πως η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού: γυναίκες που πίνουν 2-5 ποτά την ημέρα κινδυνεύουν μιάμιση φορά παραπάνω να εμφανίσουν τη νόσο σε σύγκριση με αυτές που δεν πίνουν αλκοολούχα ποτά.

Βέβαια, όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες, οι σημαντικές γεωγραφικές διαφορές δεν οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στο lifestyle: «Οι διαγνωστικές μέθοδοι στις δυτικές κοινωνίες είναι πιο προηγμένες και πιο διαδεδομένες», επισημαίνουν.
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Παχυσαρκία, καθιστική ζωή, κακή διατροφή, είναι μερικές από τις αιτίες που αυξάνουν τα κρούσματα

Ασπίδα προστασίας η μεσογειακή διατροφή

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ που επιμένουν... μεσογειακά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με εκείνες που έχουν υιοθετήσει πιο δυτικό τρόπο διατροφής.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Επιδημιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ηarvard και το Ελληνικό Τμήμα Υγείας.

Κατά τη 10ετή έρευνα- την οποία υπογράφουν η Αντωνία Τριχοπούλου, η Χριστίνα Μπάμια, η Παγώνα Λάγιου και ο Δημήτριος Τριχόπουλος- οι ερευνητές έβαλαν στο μικροσκόπιο τις διατροφικές συνήθειες 14.807 γυναικών από όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό μελετήθηκε η συχνότητα κατανάλωσης 150 τροφίμων και ποτών που συνηθίζουν να καταναλώνουν οι Ελληνίδες και συνυπολογίστηκαν η διατροφική αξία, η κατανάλωση αλκοόλ και η συνολική ημερήσια λήψη θερμίδων.

Αυτό που φάνηκε ήταν πως η μεσογειακή διατροφή αποτελεί φυσική ασπίδα κατά της ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού. Ειδικότερα, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου μειώνεται έως και 20% για τις γυναίκες που ακολουθούν πιστά τη μεσογειακή διατροφή. Πάντως, οι ερευνητές διευκρινίζουν πως οι διατροφικές συνήθειες φαίνεται να επηρεάζουν κυρίως τις γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπαυσης, ενώ δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ διατροφής και ανάπτυξης καρκίνου μαστού στις Ελληνίδες που βρίσκονται στην φάση προ της εμμηνόπαυσης.

Οπως υπογραμμίζεται στην ίδια έρευνα, ο προεμμηνοπαυσικός καρκίνος του μαστού έχει συχνά γενετική βάση, σε αντίθεση με τον μετεμμηνοπαυσικό, που είναι συχνότερος και πιθανόν να επηρεάζεται περισσότερο από εξωγενείς παράγοντες.


Οσο πιο αργά έρχεται η μητρότητα τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ των γυναικών να αποκτήσουν παιδιά σε συνδυασμό με τον περιορισμό ή ακόμη και την απουσία του θηλασμού αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου. Το παράδειγμα της χώρας μας ειναι ενδεικτικό:

σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, 3.952 γεννήσεις πραγματοποιήθηκαν το 2008, με ηλικίες μητέρας τα 40 έως τα 44 έτη. Ο αντίστοιχος αριθμός γεννήσεων δύο χρόνια νωρίτερα δεν ξεπερνούσε τις 2.967!

«Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως όσο οι γυναίκες μεταθέτουν για αργότερα την μητρότητα τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Ετσι, ο κίνδυνος είναι τριπλάσιος για μια γυναίκα που καθυστερεί την εγκυμοσύνη και τελικά χαίρεται την μητρότητα μετά τα 35 της χρόνια συγκριτικά με μία νεαρή γυναίκα που μένει έγκυος στα 17 της. Θα ήταν ωστόσο λάθος να δώσουμε οδηγίες για την αναπαραγωγική διαδικασία με γνώμονα τις πιθανότητες ανάπτυξης νεοπλασίας.

Παρ΄ όλα αυτά, εξηγεί εν μέρει γιατί το φαινόμενο είναι εντονότερο στις δυτικές κοινωνίες συγκριτικά με την Ασία και την Ανατολική Αφρική», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Καρκίνου στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κ. Δημήτρης Τριχόπουλος. Οι ορμονικές αλλαγές
Οι ορμονικές αλλαγές, με σημαντικότερη την αναστολή παραγωγής των οιστρογόνων που επιφέρει μια εγκυμοσύνη, εξηγούν εν μέρει τη συσχέτιση μεταξύ μητρότητας και μειωμένου κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. «Ο μαστός ειναι το μόνο όργανο που καθυστερεί να διαφοροποιηθεί- η τελική ιστολογική διαφοροποίησή του επιτυγχάνεται με την πλήρη εγκυμοσύνη.

Συμπερασματικά, λοιπόν, ο ιστός του μαστού που δεν έχει υποστεί τις μεταβολές που προκαλεί η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός ίσως να είναι πιο ευάλωτος, δεδομένου πως η εξειδίκευση του ιστού εμποδίζει τον καρκίνο», προσθέτει ο κ. Τριχόπουλος.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2002 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», ο κίνδυνος να νοσήσει μία γυναίκα μειώνεται κατά 7% για κάθε παιδί που κάνει, ενώ για κάθε χρόνο θηλασμού η μητέρα «κερδίζει» ακόμη μία μείωση κινδύνου της τάξης του 4,3%. 
source:tanea.gr
top