Οκ για το έλλειμμα, 

πονοκέφαλος για τα έσοδα...



Ικανοποίηση στο κυβερνητικό επιτελείο από τη μείωση του ελλείμματος, αλλά και εγρήγορση εν όψει του τεστ του Οκτωβρίου της τρόικας για την τρίτη δόση του δανείου του Δεκεμβρίου. Μεγάλο αγκάθι η υστέρηση των εσόδων, όπου τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 9% ενώ βάσει των στόχων του μνημονίου πρέπει να εισπραχθούν έως το τέλος του χρόνου 26 δισ. ευρώ.

Σημαντική μείωση σε ποσοστό 39,7% παρουσίασε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούλιος 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, έναντι στόχου του προϋπολογισμού για μείωση του κατά 39,5%.

Ο περιορισμός του ελλείμματος το επτάμηνο οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010.

Σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 12.097 εκατ. ευρώ από 20.050 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 ( μείωση κατά 39,7%).

Εσοδα

"Φτερά στα πόδια της" πρέπει να βγάλει η κυβέρνηση για να εισπραξει 26 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο Αυγούστου- Δεκεμβρίου, προκειμένου να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού για ετήσιες εισπράξεις 55,124 δισ. ευρώ με ετήσια αύξηση 13,7%.

Τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν έσοδα 28,667 δις ευρώ στο επτάμηνο και υποστηρίζει ότι ο στόχος ήταν η είσπραξη 29,439 δις ευρώ. Έτσι η υστέρηση είναι 772 εκατ. ευρώ και αποδίδεται κυρίως στις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και στις καθυστερήσεις είσπραξης του ΕΤΑΚ 2009 και του ΦΜΑΠ 2010. 
source:nooz.gr
top