Νόμος στις ΗΠΑ προστατεύει

συγγραφείς και δημοσιογράφους...

Για την κατηγορία της συκοφαντίας στο εξωτερικό


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε νομοθεσία για την καλύτερη προστασία αμερικανών δημοσιογράφων και συγγραφέων από διώξεις σε χώρες όπου οι νόμοι για συκοφαντία μπορεί να επισύρουν καταδίκες τους, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Τα δύο Σώματα του Κογκρέσου είχαν εγκρίνει το νομοσχέδιο στα τέλη Ιουλίου για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο που επικαλείται «τουρίστες της συκοφαντίας»: όπως εκτιμούν τα δικαστικά συστήματα της Βρετανίας, της Βραζιλίας, της Αυστραλίας, της Ινδονησίας και της Σιγκαπούρης, μεταξύ άλλων, επιτρέπουν την άδικη καταδίκη αμερικανών δημοσιογράφων και συγγραφέων.

Στο εξής η νέα νομοθεσία απαγορεύει στα αμερικανικά ομοσπονδιακά δικαστήρια να αναγνωρίζουν μία καταδίκη για συκοφαντία που έχει αποφασισθεί σε ξένο δικαστήριο.

Επίσης προστατεύει τα αγαθά ατόμων που κατηγορούνται, διευκολύνοντάς τους να αποφύγουν την καταβολή προστίμων και τόκων αποζημιώσεων.

Οι υποστηρικτές του νόμου τονίζουν πως εντάσσεται στη φιλοσοφία του πρώτου άρθρου του αμερικανικού Συντάγματος, που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης και καθιστά δυσκολότερη την καταδίκη σε συκοφαντία στις ΗΠΑ απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. 
source:skai.gr
top