Οι ασιατικοί μουσώνες 

προκαλούν τον ρωσικό καύσωνα...

Τα φαινόμενα σχετίζονται με την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας

 Εύη Ελευθεριάδου



Στις κόκκινες περιοχές καταγράφονται θερμοκρασίες 13 βαθμούς υψηλότερες του κανονικού, ενώ στις μπλε περιοχές 13 βαθμούς χαμηλότερες (Πηγή: NASA).
Μπορεί να απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρόκειται για τυχαία φαινόμενα. Ο πρωτοφανής καύσωνας της Ρωσίας και οι καταστροφικές πλημμύρες στη νότια Ασία έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων.
Φανταστείτε ότι οι μουσώνες ανεβάζουν τον αέρα στα υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας και αυτός ο αέρας πρέπει κάπου να κατέβει. Συνήθως, κατεβαίνει στη Μεσόγειο, προκαλώντας το θερμό και ξηρό κλίμα της περιοχής. Φέτος όμως, ένα τμήμα του άλλαξε πορεία και πήγε στη Ρωσία.
«Δεν έχουμε κάνει ακόμα τις απαραίτητες μελέτες, όμως έχουμε δίκιο να υποπτευόμαστε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο ακραίων καιρικών φαινομένων», λέει στο «Wired» ο Κέβιν Τρένμπερθ, υπεύθυνος της κλιματικής ανάλυσης στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών των ΗΠΑ.
«Έχουμε ένα μουσώνα με μεγάλη κυκλοφορία στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Ένα τμήμα του ανεβαίνει και κάπου πρέπει να κατέβει», προσθέτει ο επιστήμονας.
Ο ρωσικός καύσωνας επιμένει από τα τέλη Ιουνίου με θερμοκρασίες που ξεπερνούν το μέσο όρο της εποχής κατά οκτώ με 13 βαθμούς. Μόνο στη Μόσχα, οι θάνατοι καθημερινά ξεπερνούν τους 700. Ο καύσωνας απειλεί τις καλλιέργειες σιτηρών και προκαλεί την άνοδο της τιμής τους παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον Τζεφ Μάστερς από το «Weather Underground», «πρόκειται για ένα από τα πιο απίστευτα καιρικά φαινόμενα που έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο αιώνα», ενώ οι ρώσοι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο καύσωνα της χιλιετίας.
Στο μεταξύ, στη νότια Ασία και την Κίνα, οι εποχικοί μουσώνες είναι τόσο έντονοι, που έχουν προκαλέσει τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 80 ετών, ειδικά στο Πακιστάν, όπου έχουν πνιγεί 1.600 άτομα και δύο εκατομμύρια είναι άστεγοι.
Τα φαινόμενα αυτά ταιριάζουν στα προγνωστικά μοντέλα σε περίπτωση αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. Οι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει την εξονυχιστική μελέτη των γεγονότων που εκτυλίσσονται στις δύο ηπείρους.
«Τα δύο φαινόμενα σχετίζονται μεταξύ τους σε πολύ μεγάλη κλίμακα μέσω αυτού που αποκαλούμε κυκλοφορία των μουσώνων», λέει ο Τρένμπερθ. «Ο μουσώνας τρέφεται από τον υγρό αέρα που κατευθύνεται στις ακτές, κι έτσι προκαλούνται οι έντονες βροχοπτώσεις. Αυτό προκαλεί την άνοδο του αέρα, ο οποίος ταξιδεύει βόρεια και κατεβαίνει πιο χαμηλά στην ατμόσφαιρα».
Οι μουσώνες γίνονται πιο ισχυροί λόγω των υψηλότερων από τις κανονικές θερμοκρασιών μέσα και πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό. Καθώς η θερμοκρασία είναι ένα βαθμό Κελσίου υψηλότερη από τα επίπεδα του 20ου αιώνα, ο αέρας κατακρατεί 8% περισσότερο νερό. Στις υψηλότερες θερμοκρασίες, ο αέρας επίσης γίνεται ελαφρύτερος και δίνει τροφή στις καταιγίδες, εξηγεί ο Τρέμπερθ.
«Ο αέρας ανεβαίνει πιο γρήγορα και απορροφά ακόμα περισσότερο αέρα από την ατμόσφαιρα. Κατευθύνει την υγρασία προς την ξηρά και αυτό το το 8% μεταφράζεται σε 16% περισσότερες βροχοπτώσεις».
Σύμφωνα με ιστορικά μετεωρολογικά αρχεία, ο καιρός στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου σχετίζεται με τους καλοκαιρινούς μουσώνες της Ινδίας.
Έτσι, ο καύσωνας της Ρωσίας επηρεάζεται από τους μουσώνες της Ασίας και εντείνεται από την άνοδο της θερμοκρασίας στον Αρκτικό Κύκλο. Εκεί, το στρώμα πάγου που καλύπτει τη θάλασσα και αντανακλά τον ήλιο, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που γίνονται μετρήσεις.
Η ατμόσφαιρα της Ρωσίας επηρεάζεται επίσης από τον καπνό από τις εκατοντάδες πυρκαγιές, ο οποίος παγιδεύει τη θερμότητα.
«Οι έντονες βροχοπτώσεις σε ένα μέρος του πλανήτη επηρεάζουν τον καιρό σε άλλο του σημείο δημιουργώντας θερμά ρεύματα που ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις στα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας», προσθέτει ο αμερικανός μετεωρολόγος.
source:tanea.gr
top