Τα ακίνητα πέφτουν 

αλλά το πορτοφόλι…ασθενές...


Πτώση έως και 10% στις τιμές των ακινήτων στην Αττική παρατηρείται το πρώτο εξάμηνο του 2010 , σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Ασπίς real estate. Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζουν τα σπίτια με μέση ηλικία 20 ετών και μικρότερη τα νεόδμητα, κυρίως όσα κτίστηκαν μετά το 2008. .

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου τύπου» ,συνολικά η εικόνα στην Αττική παρουσιάζει ποσοστό μείωσης 4 – 10% στις τιμές πώλησης των ακινήτων, τα μεγαλύτερα επίπεδα μείωσης παρουσιάζουν οι μεταχειρισμένες κατοικίες με ποσοστό που κυμαίνεται από -6% έως και -10% ενώ ακολουθούν οι νεόδμητες με ποσοστό από -4% έως -9%.
Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στον Πειραιά και τις γύρω περιοχές, με τις τιμές να καταγράφουν πτώση 9% σε νεόδμητα και παλιά ακίνητα.
Τεράστια είναι η μείωση της τιμής σε παλιά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας. Αξίζει να αναφερθεί η περίπτωση του Ζωγράφου όπου στα διαμερίσματα υπάρχει μείωση της τιμής τους κατά 23%. Συνολικά τα παλιά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας είχαν μείωση κατά 10%.
Οι μικρότερες απώλειες παρατηρούνται στα βόρεια προάστια, όπου οι τιμές διατηρούνται σταθερές, ενώ στα νότια προάστια τα νεόδηματα ακίνητα είχαν μεγαλύτερες μειώσεις σε σχέση με τις παλαιότερες.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Aspis Real Estate  Δανιήλ Ψωμιάδη «η εικόνα της αγοράς ακινήτων είναι παγωμένη με αισθητή μείωση των αγοραπωλησιών σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της αγοράς είναι η βελτίωση της ψυχολογίας του αγοραστικού κοινού, η αύξηση της ροής του χρήματος από τα πιστωτικά ιδρύματα και η ομαλοποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος. Επιπλέον καθοριστικοί παράγοντες στην πορεία της κτηματαγοράς θα αποτελέσουν η περαιτέρω εξομάλυνση των τιμών στα ακίνητα και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων (νομικοί, συμβολαιογράφοι κ.τ.λ) συμβάλλοντας αμφότερα στην μείωση του κόστους αγοράς ακινήτου».
Παράλληλα με αργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων 30.000 αιτήσεις έχουν κατατεθεί στις πολεοδομίες όλης τη χώρας την ώρα που το συνολό τους υπολογίζεται περίπου στο ενάμισι εκατομμύριο. χώρων καθώς έως σήμερα μόνο
source:cosmo.gr
top