BBC: Εντοπίστηκε νέος 

«σούπερ» ιός σε βρετανικά

νοσοκομεία...

Ένας νέος «σούπερ» ιός ο οποίος είναι ανθεκτικός ακόμη και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά εντοπίστηκε στα βρετανικά νοσοκομεία, σύμφωνα με το BBC. Το βακτήριο το οποίο δημιουργεί ένα ένζυμο που ονομάζεται NDM-1 μεταφέρθηκε από ασθενείς που είχαν ταξιδέψει στην Ινδία και το Πακιστάν για αισθητικές επεμβάσεις. Αν και έχουν αναφερθεί μόνο 50 περιπτώσεις οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι ο ιός ενδέχεται να εξαπλωθεί σε παγκόσμια κλίμακα.
«Χρειάζεται αυστηρή παρακολούθηση και νέα φάρμακα» αναφέρει η έγκριτη ιατρική επιθεώρηση Lancet και τονίζει ότι η πιθανότητα το NDM-1 να γίνει ενδημικό σε παγκόσμιο επίπεδο είναι «ξεκάθαρη και τρομακτική». Παρόμοιες μολύνσεις έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ολλανδία και διεθνείς ερευνητές προειδοποιούν ότι το NDM-1 θα μπορούσε να μετατραπεί σε παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Ήδη ο ιός έχει μεταδοθεί μεταξύ ασθενών σε βρετανικά νοσοκομεία.
Το ένζυμο NDM-1 μπορεί να εντοπιστεί σε αποικίες βακτηριδίων όπως το Ε.coli και μπορεί να μεταπηδήσει σε άλλα στελέχη ιών που ήδη είναι ανθεκτικά σε αντιβιοτικά. Όπως αναφέρει το BBC, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνες μολύνσεις οι οποίες να διαδοθούν ταχύτατα από άνθρωπο σε άνθρωπο και θα είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπισθούν με τις υπάρχουσες θεραπείες. Τουλάχιστον σε μια από τις περιπτώσεις που εντοπίστηκε ο ιός σε ανάλυση που έκαναν οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ήταν ανθεκτικός σε όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά.
Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει κανείς τη διάδοση του ιού είναι η άμεση διάγνωση και η επιβολή καραντίνας στον ασθενή. Επίσης η απολύμανση χώρων και νοσοκομειακών εργαλείων, το καλό πλύσιμο των χεριών με αντιβακτηριδιακό σαπούνι μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση. Προς το παρόν τα περισσότερα βακτήρια που φέρουν το ένζυμο NDM-1 αντιμετωπίζονται επιτυχώς με το συνδυασμό διαφορετικών αντιβιοτικών.
Η μόλυνση σε ορισμένους από αυτούς τους ασθενείς ήταν ήπιας μορφής, ενώ άλλοι νόσησαν βαριά και σε κάποιους διαπιστώθηκε μόλυνση του αίματός τους. Την ανησυχία του εκφράζει και το βρετανικό υπουργείο Υγείας το οποίο τονίζει την αναγκαιότητα για αποτελεσματικές απολυμάνσεις στους νοσοκομειακούς χώρους και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου η κατάσταση παρακολουθείται στενά και ενθαρρύνεται η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
source:tvxs.gr
top