Προϊόντα ολικής άλεσης: 

Σύμμαχος στο αδυνάτισμα!

Φωτό: © Fotolia
Σε κάθε διαιτολόγιο παρατηρείς πως προτείνονται προϊοντα ολικής άλεσης. Οι διαιτολόγοι επιμένουν πως όσο περισσότερα τέτοια τρόφιμα καταναλώνεις τόσο καλύτερα λειτουργεί ο οργανισμός σου. Εκτός όλων των άλλων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και σακχαρώδους διαβήτη. 

Ολικής άλεσης και δίαιτα


Από ότι φαίνεται το ψωμί, τα κράκερ και όλα εκείνα τα προϊόντα που αντικαθιστούν το επεξεργασμένο αλεύρι με ολικής άλεσης δίνουν πιο γρήγορα την αίσθηση πως είσαι χορτάτη και έτσι συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων παχυσαρκίας. "Συγκεκριμένα, το υψηλό περιεχόμενο των τροφίμων ολικής αλέσεως σε φυτικές ίνες μειώνει τόσο την απορρόφηση λίπους όσο και το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. " σημειώνει η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.
 
Επιπλέον τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και μειώνουν ακόμη και τον ρυθμό λιπογένεσης στο σώμα. "Η θετική δράση των τροφίμων ολικής αλέσεως στη μείωση του σωματικού βάρους οφείλεται και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων". Μην ξεχνάς άλλωστε πως αν εντάξεις αυτά τα προϊόντα στην διατροφή σου, θα έχεις την απαραίτητη ενέργεια για να έχεις καλή διάθεση όλη την ημέρα!

Με απλά λόγια ένα μενού πλούσιο σε τρόφιμα ολικής άλεσης, μπορεί σύμφωνα με την κα. Καπώλη να βοηθήσει στα παρακάτω:

 
- Είναι χαμηλά σε λιπαρά και όπως διαπιστώνεται ότι όσοι καταναλώνουν δημητριακά ολικής αλέσεως στο πρωινό τείνουν να προσλαμβάνουν λιγότερα λιπαρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

- Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που τροφοδοτούν σταδιακά μέσα στη μέρα τον οργανισμό με ενέργεια.

- Ενεργοποιούν άμεσα τη λειτουργία του εντέρου χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ταυτόχρονα προκαλούν γρήγορο κορεσμό και μειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους.

Το πρωινό και η μείωση του ΔΜΣ


Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (που είναι το βάρος διαιρεμένο με το ύψος στο τετράγωνο) είναι μια βασική ένδειξη για να γνωρίζει κανείς αν το βάρος του είναι το ιδανικό. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που έγινε στην Ελλάδα "εκτός από την κατανάλωση πρωινού, είναι πολύ σημαντικό και το είδος του πρωινού που πρέπει να καταναλώνεται καθώς μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τον Δείκτη Μάζας Σώματος". Σύμφωνα πάντα με την έρευνα που έγινε σε εφήβους το 2004-2005, τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια που τα κατανάλωναν είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να παχύνουν στο μέλλον.
 
Συνεπώς, η εισαγωγή των τροφών ολικής αλέσεως στη διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
source:tlife.gr
top