Ο κρύος καιρός φέρνει 

περισσότερα εμφράγματα...

Σύμφωνα με νέα έρευνα


Η πτώση της μέσης εξωτερικής θερμοκρασίας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης εμφραγμάτων, επιβεβαίωσε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε ένα βαθμό Κελσίου που πέφτει το θερμόμετρο σε μια συγκεκριμένη μέρα, παρατηρούνται γύρω στα 200 εμφράγματα παραπάνω, ενώ στη διάρκεια του μήνα μια μείωση της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό σχετίζεται με μια σωρευτική αύξηση κατά 2% στον κίνδυνο εμφράγματος.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι σχέσεις ανάμεσα στον καιρό και στην υγεία έχουν αποκτήσει πρόσθετο ενδιαφέρον για την επιστημονική κοινότητα. Οι επιδημιολόγοι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, σε εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", ανέλυσαν στοιχεία από 84.000 εισαγωγές ατόμων λόγω εμφράγματος σε βρετανικά νοσοκομεία κατά την περίοδο 2003-06, με βάση τις ημερήσιες θερμοκρασίες που επικρατούσαν κατά την περίοδο της εισαγωγής των ασθενών.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφανίζεται μέσα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων από την πτώση της θερμοκρασίας. Τα άτομα ηλικίας 75 - 84 ετών -και ιδίως όσοι έχουν ιστορικό καρδιοπάθειας- φαίνεται να αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την μεταβολή της θερμοκρασίας, ενώ όσοι παίρνουν ασπιρίνη για καιρό, είναι λιγότερο ευάλωτοι.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν ανάλογη αύξηση του κινδύνου στην αντίστροφη περίπτωση αύξησης της εξωτερικής θερμοκρασίας. Λαμβανομένων υπόψη και προηγουμένων ερευνών, η επίπτωση του κρύου στην καρδιά φαίνεται πλέον να επιβεβαιώνεται πέρα από κάθε αμφισβήτηση, ενώ πιο αμφιλεγόμενη -αν και υπαρκτή- είναι η επίπτωση των υψηλών θερμοκρασιών. Πάντως η κλιματική αλλαγή και οι περισσότεροι καύσωνες στο μέλλον αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω μελέτες για τη σχέση ανάμεσα στην υψηλή θερμοκρασία και στην καρδιά.
source:skai.gr
top