NDM-1: Ο νέος ασιατικός

επικίνδυνος ιός...

Προβληματισμό προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα, μια νεα κατηγορία πολυανθεκτικών βακτηρίων , που εντοπίστηκαν σε Ευρωπαίους που ταξίδεψαν στη νότια Ασία για πλαστικές επεμβάσεις.Τα βακτήρια αυτά φέρουν ένα νέο γονίδιο ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά το οποίο μπορεί μάλιστα να μεταπηδά από ένα είδος μικροβίου σε άλλα είδη και να τα καθιστά έτσι απρόσβλητα στα αντιβιοτικά.

Το επικίνδυνο γονίδιο NDM-1 (μεταλλο-β-λακταμάση-1 του Νέου Δελχί) ανακαλύφθηκε πέρυσι από τον Δρ Τίμοθι Ουόλς, του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, σε έναν Σουηδό ασθενή που είχε επιστρέψει από νοσοκομείο της Ινδίας.
«Θα είναι πάντα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη όταν εμφανίζονται ασθενείς με αυτού του είδους τα βακτήρια. Οι ασθενείς δεν αναρρώνουν» δήλωσε ο Ουόλς στο ραδιόφωνο του BBC.
Σε συνεργασία με Ινδούς συναδέλφους του, ο Ουόλς εξέτασε ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα και εντόπισε τα πολυανθεκτικά βακτήρια σε ένα μικρό αλλά ανησυχητικό ποσοστό των ασθενών στην Ινδία, το Πακιστάν και τη Βρετανία.
Παρουσιάζοντας τα ευρήματα στη βρετανική επιθεώρηση The Lancet, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το γονίδιο NDM-1 θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο μολύνοντας Ευρωπαίους που ταξιδεύουν στην Ασία για πλαστικές επεμβάσεις.
Το NDM-1 μπορεί να μεταφέρεται από βακτήριο σε βακτήριο μέσω κυκλικών μορίων DNA NDM-1 μέσω των πλασμιδίων αυτών είναι τα λεγόμενα Gram-αρνητικά βακτήρια, συχνή αιτία πολυανθεκτικών λοιμώξεων. που ονομάζονται πλασμίδια. Τα βακτήρια που μπορούν να αποκτήσουν το
Μέχρι στιγμής το γονίδιο έχει εντοπιστεί σε βακτήρια Klebsiella pneumoniae (προσβάλλει συνήθως τους πνεύμονες) και κυρίως σε βακτήρια Escherichia coli (κολοβακτηρίδιο που εμφανίζεται σε πολλές ουρολοιμώξεις).
Τα μικρόβια που φέρουν το NDM δεν αντιμετωπίζονται ακόμα και με τις καρβαπενέμες, μια κλάση αντιβιοτικών που θεωρείται το ύστατο οπλοστάσιο κατά των πολυανθεκτικών βακτηρίων. Μόνο δύο αντιβιοτικά, η τιγεκυκλίνη και η κολιστίνη, μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η λοίμωξη δεν υποχωρεί.
«Ουσιαστικά έχουμε σχεδόν ξεμείνει από αντιβιοτικά. Απομένουν μόνο δύο και ένα από αυτά δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό» προειδοποίησε ο Δρ Ουόλς. 
source:cosmo.gr
top