Ξεκίνησε η πρώτη δίκη 

παιδιού για «εγκλήματα πολέμου»

Ξεκίνησε στην στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο η πρώτη δίκη παιδιού για «εγκλήματα πολέμου» από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατηγορούμενος είναι ο Ομαρ Χαντρ, που συνελήφθη όταν ήταν 15 ετών.
Ο 23χρονος σήμερα Ομαρ Χαντρ κατηγορείται ότι έριξε μία χειροβομβίδα που σκότωσε έναν αμερικανό στρατιώτη τον Ιούλιο του 2002 στο Κοστ του Αφγανιστάν. Ο ίδιος είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών.
Ο Τζον Τζάκσον, ο μοναδικός στρατιωτικός συνήγορος που ο Χαντρ δέχθηκε να τον υπερσπιστεί, κατήγγειλε «την πρώτη δίκη ενός παιδιού στρατιώτη στη σύγχρονη ιστορία».
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Πάτρικ Πάρις, στρατιωτικού δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεση, να κρίνει αποδεκτές τις «ομολογίες» που είχε κάνει ο Χαντρ στη φυλακή Μπάγκραμ και αργότερα στο Γκουαντάναμο, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με τον Χαντρ, βρισκόταν υπό σωματική και ψυχολογική βία.
Μάλιστα ένας από τους ανακριτές είχε δηλώσει το Μάιο στο δικαστήριο ότι είχε απειλήσει τον Χαντρ ότι θα τον βιάσει, αν δεν ομολογήσει. Άλλοι μάρτυρες εξήγησαν ότι την πρώτη φορά που ανακρίθηκε ο Χαντρ ήταν ακόμα υπό την επήρεια αναισθητικών φαρμάκων, αφού είχε υποβληθεί σε πολλές, σοβαρές επεμβάσεις.
Από την πλευρά της η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις Ράντικα Κουμαρασουάμι αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η δίκη που ξεκίνησε σήμερα είναι αμφίβολης νομιμότητας, ενώ έκανε έκκληση στις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν την διαδικασία.
«Το ψήφισμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ξεκαθαρίζει ότι κανείς κάτω των 18 ετών δεν θα δικάζεται για εγκλήματα πολέμου και οι εισαγγελείς σε άλλα διεθνή δικαστήρια το χρησιμοποίησαν για να μην διώξουν ποινικά παιδιά. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κανένα παιδί δεν έχει διωχθεί ποινικά για εγκλήματα πολέμου», υπογράμμισε η Κουμαρασουάμι.
«Τα παιδιά στρατιώτες πρέπει να αντιμετωπίζοντια πρωτίστως ως θύματα και πρέπει να βρίσκονται εναλλακτικοί τρόποι για την επανένταξή τους και την απόδοση δικαιοσύνης. Η περίπτωση του Ομαρ Χαντρ θα δημιουργήσει προηγούμενο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα παιδιά στρατιώτες σε όλο τον κόσμο», προειδοποίησε η Κουμαρασουάμι.
source:tvxs.gr
top