Μουσώνες και στην Ευρώπη!

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πρωτοφανούς έντασης καιρικά φαινόμενα

 Περικλής Δημητρολόπουλος



Ενας «σούπερ μουσώνας», φράση άγνωστη έως χθες στη Γηραιά Ηπειρο, απειλεί και τρομάζει την Ευρώπη.

Το κλιματικό χάος δημιουργεί νέα δεδομένα για την επιστήμη της Μετεωρολογίας, η οποία καλείται πλέον να αναζητήσει νέους όρους για να εξηγήσει την ένταση και τη συχνότητα φαινομένων εξαιτίας των οποίων πλήττονται εκατομμύρια άνθρωποι.

Τον όρο «σούπερ μουσώνας» υιοθέτησε ιταλικό ινστιτούτο προκειμένου να εξηγήσει το κλιματικό χάος που έχει προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. «Οι όροι που χρησιμοποιούσαμε συνήθως για να περιγράψουμε τις καταρρακτώδεις βροχές στην Ευρώπη δεν είναι πλέον κατάλληλοι για να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει πραγματικά σήμερα», εξηγεί στην εφημερίδα «La Repubblica» ο Τζαμπιέρο Μαράκι, επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιομετεωρολογίας Ιbimet στη Φλωρεντία. «Σε πολλούς- επισημαίνει ο ιταλός επιστήμονας - η χρήση του όρου μουσώνας σε ένα ευρωπαϊκό σενάριο μπορεί να φανεί αυθαίρετη. Αυτό που συμβαίνει, όμως, έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τη δυναμική των μουσώνων. Υπάρχει η υγρασία που προέρχεται από τον Ατλαντικό και κατευθύνεται από τη Βρετανία στη Μεσόγειο. Εκεί βρίσκει το θερμό κύμα που έρχεται από τους τροπικούς και φτάνει πλέον όλο και πιο μακριά, όλο και πιο κοντά στους πόλους. Η σύγκρουση ανάμεσα σε αυτά τα δύο ρεύματα, ανάμεσα στο ρεύμα του θερμού αφρικανικού αέρα και το ρεύμα του ψυχρού αέρα από τον Ατλαντικό προκαλεί στην Ευρώπη αυτές τις ισχυρότατες βροχοπτώσεις».

Και ξηρασία...
Από την άλλη μεριά, το θερμό ρεύμα που κατευθύνεται προς τα βορειοανατολικά δεν βρίσκει καμία αντίσταση με αποτέλεσμα να φτάνει ανενόχλητη η θερμότητα της Σαχάρας μέχρι τις ρωσικές στέπες προκαλώντας παρατεταμένη ξηρασία. Οπως έχουν ήδη επισημάνει οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών, πλημμύρες και ξηρασία συμβιώνουν και αντλούν δύναμη από την ίδια ρίζα: την υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία τροφοδοτείται από τα υψηλά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. «Φέτος στα νερά της Μεσογείου καταγράφηκαν θερμοκρασίες έξι βαθμούς μεγαλύτερες από τις μέσες τιμές», σημειώνει στην ιταλική εφημερίδα ο Τζαμπιέρο Μαράκι. «Πρόκειται για μια ανωμαλία που τροφοδοτεί άλλες ανωμαλίες. Στην ουσία είναι ένας φαύλος κύκλος», προσθέτει. «Τα σύνορα της ζέστης μετακινούνται. Η έρημος εισβάλλει στην Ευρώπη».
Η ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ
Στην υπερθέρμανση του πλανήτη αποδίδουν οι επιστήμονες τις σφοδρές βροχοπτώσεις

source:tanea.gr
top