Ολοκληρώνεται η 

κτηματογράφηση της χώρας...


Στο 89% της έκτασης της χώρας και στο 58% των δικαιούχων γης αφορά η επόμενη φάση κτηματογράφησης της χώρας, που δημοσιοποιήθηκε με πρόσφατη υπουργική απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη.
Η απόφαση σηματοδοτεί την τελική φάση και ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου που αναμένεται να τερματιστεί το 2020.

Στη σχετική απόφαση δεν γίνεται ονομαστική αναφορά περιοχών, καθώς αφορά στη κτηματογράφηση περίπου 5.000 προ-καποδιστριακών ΟΤΑ που δεν έχουν έως σήμερα κτηματογραφηθεί.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργούν κτηματολόγια σε 328 ΟΤΑ, ενώ σε άλλους 10 ΟΤΑ η κτηματογράφηση συνεχίζεται ακόμη.
Μέσα στο 2010 θα προκηρυχθούν οι μελέτες για να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στην περιοχή της Αττικής. Πρόκειται για 44 δήμους και κοινότητες, μεταξύ των οποίων τα Κύθηρα, τα Μέθανα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Οι υπόλοιπες περιοχές της Αττικής έχουν κτηματογραφηθεί κατά την πρώτη και δεύτερη φάση του έργου.

Σε στάδιο ανάθεσης βρίσκεται η κτηματογράφηση για τους ΟΤΑ της περιοχής της Πάρνηθας, που επίσης δεν είχαν συμπεριληφθεί στις προηγούμενες φάσεις.

Η πρώτη φάση σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου χρονολογείται την περίοδο 1995-97 και αφορούσε σε δήμους της περιφέρειας Αττικής, του Νομού Θεσσαλονίκης και πρωτεύουσες νομών.

Επίσης, αφορούσε στις ευαίσθητες περιοχές-υγροβιότοπους, που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ραμσάρ.

Στη δεύτερη φάση, που ξεκίνησε το 2008 και βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, συμπεριελήφθησαν τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Αυτή αφορούσε σε 107 δήμους.

Με την τρίτη και τελική φάση, που ανακοινώθηκε με την πρόσφατη υπουργική απόφαση, θα προχωρήσει πλέον η σύνταξη των δασικών χαρτών. Οι μελέτες για τις περιοχές θα προκηρυχθούν σταδιακά, σύμφωνα με σχεδιασμό που αφορά πλέον στο σύνολο της χώρας. 
source:zougla.gr
top