Ρωσία: Μείωση 
κατά το 
ήμισυ των εκτάσεων που καίγονται...
Περίπου 165.000 άνθρωποι μάχονται τις φωτιές με την συνδρομή 550 ξένων ειδικών που διαθέτουν έξι αεροπλάνα και επτά ελικόπτερα.
Το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε πως μειώθηκαν στο μισό οι δασικές εκτάσεις που καίγονται εδώ και δύο εβδομάδες σε όλη τη χώρα.
«Τις τελευταίες 24 ώρες, ο αριθμός των νέων πυρκαγιών ήταν μικρότερος από αυτόν των πυρκαγιών που κατασβέστηκαν. Στις 06:00 (τοπική ώρα) υπήρχαν 612 εστίες σε μια επιφάνεια 92.700 εκταρίων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
Μια ημέρα πριν οι εκτάσεις που καίγονταν έφταναν τα 174.000 εκτάρια. Περίπου 165.000 άνθρωποι μάχονται τις φωτιές με την συνδρομή 550 ξένων ειδικών που διαθέτουν έξι αεροπλάνα και επτά ελικόπτερα.
Στο μεταξύ, αν και σήμερα έβρεξε στη Μόσχα με αποτέλεσμα να καθαρίσει λίγο η ατμόσφαιρα, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως η κατάσταση αυτή δεν θα διαρκέσει.
Ο ελαφρύς αέρας στην ρωσική πρωτεύουσα μείωσε την θερμοκρασία που νωρίς το πρωί έφτασε τους 20 βαθμούς Κελσίου και όπως δήλωσε ο Ρομάν Βιλφάντ, διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι θερμοκρασίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι 3 ως 5 βαθμούς χαμηλότερες σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.
«Όμως, αν λάβουμε υπόψη μας πως η θερμοκρασία στην περιοχή της Μόσχας είναι μέχρι τώρα 36-37 βαθμοί, ο καύσωνας θα συνεχιστεί. Ακόμα και αν οι θερμοκρασίες πέσουν 3 ως 5 βαθμούς, αυτό αντιστοιχεί στην Σαχάρα ή στην κεντρική Ασία», είπε χαρακτηριστικά.
«Οι δασικές πυρκαγιές δεν έχουν σβήσει. Οι υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις και ο αντικυκλώνας θα ξαναφέρουν το τοξικό νέφος στην Μόσχα», επισήμανε ο Βιλφάντ και πρόσθεσε πως «οι λίγες βροχοπτώσεις που προβλέπονται μέσα στις επόμενες ημέρες δεν θα προσφέρουν καμιά βοήθεια».
Η δυτική Ρωσία πλήττεται από τις αρχές Ιουλίου από έναν άνευ προηγουμένου καύσωνα που προκάλεσε τεράστιες πυρκαγιές από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 54 άνθρωποι.
Οι πληγείσεις από ραδιενέργεια ζώνες
Οι δασικές πυρκαγιές στη δυτική Ρωσία έχουν πλήξει από τον Ιούλιο ζώνες μολυσμένες από ραδιενέργεια στη δυτική περιοχή της χώρας σε έκταση 40.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας επιτήρησης των δασών.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της παρακολούθησης της ραδιενέργειας η οποία πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Ρωσίας στις οποίες περιλαμβάνονται οι μολυσμένες με ραδιενεργά υλικά εκτάσεις από τα μέσα Ιουλίου, δασικές πυρκαγιές καταγράφηκαν σε έκταση 39.000 στρεμμάτων», αναφέρει η ομοσπονδιακή υπηρεσία δασοπροστασίας (Roslesozachtchita, www.rcfh.ru).
Η υπηρεσία αυτή καταρτίζει τον κατάλογο των ζωνών που έχουν πληγεί στις «πλέον μολυσμένες περιοχές».
Ο κατάλογος περιλαμβάνει την περιοχή του Μπριάνσκ, νοτιο-ανατολικά της Μόσχας και τις συνοριακές περιοχές με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, όπου 28 δασικές πυρκαγιές κατέκαυσαν 2.690 στρέμματα. Αυτή η ζώνη έχει μολυνθεί από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, το 1986.
Εκτροπή ποταμού για την κατάσβεση
Το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε την εκτροπή των υδάτων του ποταμού Οκα για 20 χιλιόμετρα ώστε να σβήσουν οι φωτιές που καίνε στα έλη τύρφης στην περιοχή της Μόσχας.
«Άρχισε η διαδικασία εκτροπής των υδάτων προς τα έλη τύρφης στις περιοχής Εγκορέφ και Κολόμνα (περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας. Ένας αγωγός 20 χιλιομέτρων ενώνει τον ποταμό με την περιοχή Εγκορέφ και ένας άλλος, μήκους 15 χιλιομέτρων με την Κολόμνα», διευκρίνισε η Ιρίνα Αντριάνοβα, εκπρόσωπος του υπουργείου.
Οι τεράστιες φωτιές στις εκτάσεις τύρφης στην περιοχή της ρωσικής πρωτεύουσας είναι πολύ δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο.
source:kathimerini.gr
top