Πακιστάν: Η πείνα απειλεί άμεσα 

6 εκατ. ανθρώπους...


Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί οι τιμές των τροφίμων στο Πακιστάν, μετά την εκτεταμένη καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες της χώρας από τις πλημμύρες.
«Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας σε έξι εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, δηλαδή την χρειάζονται για να επιβιώσουν», δήλωσε χθες η Ελίζαμπεθ Μπιρς, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) για την άνευ προηγουμένου καταστροφή που λαμβάνει χώρα στο Πακιστάν εξαιτίας των βιβλικών βροχοπτώσεων των τελευταίων εβδομάδων.

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων απειλούν με περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των 15 περίπου εκατομμυρίων πληγέντων στο Πακιστάν. Μόνο στο Πουντζάμπ, καταστράφηκαν 1.4 εκτάρια καλλιεργειών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ ακόμα μεγαλύτερες καλλιέργειες έχουν καταστραφεί στα βοριοδυτικά της χώρας όπου οι κάτοικοι πάλευαν να ανακάμψουν από τις περσινές έντονες μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και του πακιστανικού στρατού.
Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν πάντως με χθεσινή ανακοίνωσή τους ζητούν να απορριφθεί οποιαδήποτε δυτική βοήθεια και υποστήριξαν ότι μπορούν να δώσουν ίσα με τα 20 εκατ. δολάρια που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ. «Καταδικάζουμε την αμερικανική και την άλλη ξένη βοήθεια και πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε υποδούλωση. Ο ιερός μας πόλεμος κατά της Αμερικής θα συνεχιστεί» είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Azam Tariq στο πρακτορείο AFP. «Η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί την αμερικανική βοήθεια και αν το κάνει αυτό, εμείς μπορούμε να δώσουμε 20.000.000 δολάρια ως ανθρωπιστική βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς» πρόσθεσε.
«Εμείς οι ίδιοι θα διανείμουμε ανθρωπιστική βοήθεια υπό την ηγεσία του αρχηγού μας Hakimullah Mehsud, αν η κυβέρνηση μας διαβεβαιώσει ότι δεν θα συλληφθεί κανένα από τα μέλη μας». Χθες πάντως, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αυξάνουν την χρηματική βοήθειά τους προς το Πακιστάν από τα 20 εκατ. δολάρια στα 55 εκατομμύρια. 
source:tvxs.gr
top