Επιτήδειοι εμπορεύτηκαν 

τα όνειρα του...




Εγκλωβισμένος στις «Συμπληγάδες Πέτρες» της ελληνικής νομοθεσίας, οι οποίες με κάθε τρόπο συνέθλιψαν το όνειρό του για μια καλύτερη ζωή, βρίσκεται ο 16χρονος Ντιάλλο Φανσέκας Άλφα Αγκιμπού.


Από τη μία πλευρά, το ελληνικό κράτος αρχικά απορρίπτει την αίτησή του για χορήγηση πολιτικού ασύλου, η οποία ήταν τόσο πλήρης, ώστε να υπάρχει θετική εισήγηση και από τον αστυνομικό διευθυντή Μυτιλήνης.


Από την άλλη, αφού, επομένως, τον αναγκάζει να ακολουθήσει τον δρόμο της παρανομίας, προκειμένου να βιώσει το όνειρο μιας καλύτερης ζωής, εν συνεχεία προχωρά στην ανάκληση της ελληνικής ιθαγένειας και «σβήνει» όλα του τα όνειρα.


Το χρονικό της περιπέτειας


Τον Δεκέμβριο του 2008, ο δικτάτορας της Γουϊνέας ανατρέπεται, ο σωματοφύλακάς του καταλήγει στο μπουντρούμι και έκτοτε χάνονται τα ίχνη του.


Η σύζυγός του με τον 16χρονο, τότε, Άλφα Φανσέκας, καταφεύγει σε στρατόπεδο προσφύγων στην Ακτή Ελεφαντοστού.


Η μόνη λύση είναι το «ταξίδι της ελπίδας» στην Ευρώπη.


Έτσι, το καλοκαίρι του 2009, ο ύψους 2,10μ. νέος μπαίνει σε μια βάρκα με προορισμό την Ιταλία, αλλά, τελικά, καταλήγει στη Μυτιλήνη.


Εκεί οδηγείται στο Κέντρο Κράτησης Παγανής, το οποίο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, έχει αποκαλέσει «Κολαστήριο του Δάντη».


Για καλή του τύχη, με την υπόθεση ασχολείται το ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Αγιάσου «Η Θεομήτωρ», το οποίο αναλαμβάνει την διεκπεραίωση της διαδικασίας αίτησης πολιτικού ασύλου.


Τα στοιχεία του φακέλου ήταν τόσο ακράδαντα, ώστε έχει τη θετική εισήγηση και του αστυνομικού διευθυντή Μυτιλήνης.


Παρά το γεγονός, όμως, ότι πρόκειται για πασιφανή περίπτωση μετανάστη και μάλιστα ανήλικου, η αίτηση που εξετάζεται στα κεντρικά της Λεωφόρου Κατεχάκη απορρίπτεται.


Οι δικηγόροι υπέβαλαν προσφυγή, ώστε το αίτημα να εξετασθεί σε δεύτερο βαθμό, το τότε, όμως, ισχύον Προεδρικό Διάταγμα απαγόρευσε την εξέταση του αιτήματος σε β’ βαθμό.


Έτσι, η μοναδική «ελπίδα» του νεαρού από τη Γουινέα αποτελούν πλέον το ύψος του (2,10μ.) και το άνοιγμα των χεριών του (2,27μ.) που προσελκύουν το ενδιαφέρον των μάνατζερ.


Την υπόθεση αναλαμβάνει μάνατζερ από τη Λάρισα, ο οποίος πείθει φίλαθλο της περιοχής να υπογράψει συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης του 17χρονου ως εκτός γάμου τέκνο με την πραγματική του μητέρα. Τη σχετική απόφαση επικυρώνει η γενική γραμματεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.


Το όνειρο και ο εφιάλτης


Ακολουθούν η κλήση του νεαρού στην Εθνική Εφήβων και οι εμφανίσεις του στη Λιθουανία αλλά και η μετεγγραφή του στον Παναθηναϊκό.


Όλη αυτή η δημοσιότητα προσελκύει το ενδιαφέρον των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών.


Με ανακοίνωση στις 20 Αυγούστου γνωστοποιείται ότι η διαδικασία ελληνοποίησης μπαίνει στο «μικροσκόπιο» και για τον λόγο αυτό διατάσσεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση.


Κατά τη διάρκεια της Ε.Δ.Ε., ο Έλληνας «πατέρας» του Άλφα Φανσέκας καταθέτει ότι έλαβε 1.500 ευρώ από τον μάνατζερ, ο οποίος του υποσχέθηκε ποσοστό 1% από τα συμβόλαια του παιδιού.


Τελικό αποτέλεσμα ήταν να διαταχθούν από την υφυπουργό Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, η άμεση ανάκληση της ελληνικής ιθαγένειας του 18χρονου και η απόδοση «τυχόν πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών όσων οργάνων της διοίκησης εμπλέκονται στην υπόθεση».


Το μεγαλύτερο θύμα της ιστορίας αυτής, όμως, είναι ο Άλφα Φανσέκας, ο οποίος τώρα καλείται να αντιμετωπίσει τη βαριά σκιά της κατηγορίας για χρήση πλαστών εγγράφων και βεβαιώσεων.
source:zougla.gr
top