ΝΔ: η κυβέρνηση καταφεύγει

σε δημιουργική λογιστική...

rigilis_grafia.jpg
Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική εξαπέλυσε σήμερα το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Νότης Μηταράκης, αναπληρωτές του τομέα οικονομίας και η κα Ελένη Ρωμαϊδου, υπεύθυνη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Μνημονίου, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι καταφεύγει σε δημιουργική λογιστική και σε συνεχείς μεταβολές των εκτιμήσεών της, προκειμένου να παρουσιάσει μικρότερες αποκλίσεις κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Υποστήριξαν ότι από την εκτέλεση των οικονομικών μεγεθών επιβεβαιώνεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι το κατάλληλο και ότι εφαρμόζει ένα ακατάλληλο μίγμα οικονομικής πολιτικής, που θα έχει σαν συνέπεια τη λήψη περισσότερων μέτρων.
"Είναι αναποτελεσματική η θεραπευτική αγωγή του μνημονίου", ανέφεραν χαρακτηριστικά και ακολούθως παρέθεσαν τα δικά τους στοιχεία για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών.
Στον τομέα της ανάπτυξης, είπαν οι υπεύθυνοι των οικονομικών της ΝΔ, η αρχική πρόβλεψη ήταν για ύφεση 0,3%. Στη συνέχεια διαμορφώθηκε στο 4%, η πραγματικότητα, όμως, όπως υποστήριξαν, είναι ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2010, η ύφεση είναι 3,5% αυξημένη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 και 1,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Στον τομέα του πληθωρισμού, συνέχισαν, η πρόβλεψη για το 2010 ήταν 1,9%, στην πραγματικότητα, όμως, τον Ιούλιο ο πληθωρισμός τρέχει με 5,5%, ενώ το Σεπτέμβριο του 2009 ήταν 0,7%.
Αυτή η απόκλιση οδήγησε την τρόικα σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για εναρμονισμένο πληθωρισμό το 2010 στο 4,75%, είπαν.
Στον τομέα των εσόδων του προϋπολογισμού, υποστήριξαν οι αρμόδιοι της ΝΔ,ο στόχος ήταν αύξηση 13,7%, η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι το πρώτο επτάμηνο υπάρχει οριακή αύξηση 4,1%. Πρόσθεσαν ότι για πρώτη φορά φέτος τον Ιούλιο παρατηρείται μείωση των εσόδων κατά 9% σε σχέση με τον περσυνό Ιούλιο.
Ανέφεραν δε ότι έχουν πέσει έξω οι προβλέψεις για τα έσοδα από την φορολογία στα καύσιμα, στα ποτά, τα τσιγάρα, τα έσοδα από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, καθώς και τα έσοδα από την αύξηση της φορολογίας στα είδη πολυτελείας.
Στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων,στόχος ήταν για το 2010 η μείωση κατά 4%. Η πραγματικότητα, ανέφεραν οι αρμόδιοι της ΝΔ, είναι ότι το πρώτο επτάμηνο υπάρχει μείωση κατά 36% και συμπεραίνουν ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει το στόχο των δαπανών για τις δημόσιες επενδύσεις, περικόπτοντας αυτές το πρώτο επτάμηνο κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, προκειμένου να πετύχει λογιστική μείωση του ελλείμματος.
Πρόσθεσαν, ότι το ΕΣΠΑ είναι κολλημένο στην γραφειοκρατία, ότι ο αναπτυξιακός νόμος δεν υπάρχει και ότι το ΤΕΜΠΜΕ είναι 16 φορές κάτω.
Στον τομέα της ανεργίας, είπαν, η εκτίμηση για το 2010 ήταν για ποσοστό στο 11,8%, όμως το Μάιο το ποσοστό ανεργίας είχε φτάσει στο 12%, αποτυπώνοντας μία αύξηση της ανεργίας κατά 43% σε έναν χρόνο.
Όσο αφορά στις διεθνείς αγορές, παρ' ότι ο στόχος της κυβέρνησης ήταν η βελτίωση της εικόνας της χώρας, στην πραγματικότητα παραμένει αδύνατη η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Τα spreads για το 10ετές ομόλογο κυμαίνονται στις 870 μονάδες βάσης, ενώ το Σεπτέμβριο του 2009 ήταν κοντά στις 130 μονάδες βάσης.
Το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ υποστήριξε ότι το αναποτελεσματικό μείγμα οικονομικής πολιτικής έχει συνέπειες και στην πραγματική οικονομία, που φαίνεται στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους, στη μείωση της μεταποίησης κατά 4,7%, στη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 22% τον φετινό Μάιο και στη μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο κατά 5,1% και τέλος στο κλείσιμο του 15% των επιχειρήσεων της Αττικής.
"Η αναποτελεσματικότητα του μείγματος οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και οι κίνδυνοι υλοποίησης του προγράμματος έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση σε λογιστικές ακροβασίες και την τρόικα σε αναζήτηση μέτρων εκτός του αρχικού μνημονίου", ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και στάθηκαν στις "νέες δυσάρεστες και επώδυνες παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που περιλαμβάνει το επικυροποιημένο μνημόνιο".
Σημείωσαν ότι το "δεύτερο μνημόνιο" υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στα εργασιακά, με την εφαρμογή νέου καθεστώτος για την διαιτησία, στην εκ βάθρων αναθεώρηση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, με την διευκόλυνση της μεγαλύτερης κρίσης συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης, στην αναθεώρηση των βασικών παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των επικουρικών ταμείων, σε μείωση προσωπικού στον ΟΣΕ κατά 35%, παράλληλα με αύξηση των εισιτηρίων και μείωση του βασικού μισθού κατά 20%, σε περαιτέρω μείωση επιδομάτων και υπερωριών στις κρατικές επιχειρήσεις, σε αύξηση των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς, σε μειώσεις στα κοινωνικά προγράμματα, στο άνοιγμα προς τρίτους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη και στην ουσιαστική αναθεώρηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Υποστήριξαν ακόμη ότι στον προϋπολογισμό του 2011 θα υπάρχουν νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 3,2% του ΑΕΠ, που θα προέρχονται κατά 2,2% από εισπρακτικά μέτρα και 1% από περαιτέρω περικοπή δαπανών.
Εκτιμούν ότι θα υπάρχουν μέτρα, όπως η αύξηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, η μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό, η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, η εισαγωγή πράσινου φόρου στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και περαιτέρω μείωση των δημοσίων επενδύσεων.
Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου επανέλαβαν ότι η ΝΔ έχει επισημάνει από καιρό τις αδυναμίες της εφαρμοζόμενης πολιτικής και έχει καταθέσει "στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση".
Η ΝΔ προτείνει ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής με αντισταθμιστικά μέτρα συγκράτησης της ύφεσης, με επανορθωτικά μέτρα για τις αδικίες και τις αστοχίες του προγράμματος, με πρωτοβουλίες αξιοποίησης της ανενεργής ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, με αναπτυξιακά μέτρα που βελτιώνουν το οικονομικό κλίμα.source:parapolitika.gr
top