Μήνυμα Μπερλουσκόνι για

το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών...


Δε θα στηρίξει κυβέρνηση συνεργασίας

Με νέο ηχογραφημένο μήνυμα προς τους υποστηρικτές του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπελουσκόνι, κάνει και πάλι έμμεση αναφορά στην ολοένα και πιθανότερη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το μήνυμα του Καβαλιέρε απευθύνεται προς τα μέλη των «Συνδέσμων της Ελευθερίας» που στηρίζουν το κεντροδεξιό κόμμα του, «Λαός της Ελευθερίας».

«Αν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υποχωρήσει, έστω και σε ένα μόνο από τα σημεία που θεωρούμε βασικής σημασίας για το πρόγραμμά μας, δε θα υπάρξει κανενός είδους κυβέρνηση τεχνοκρατών», υπογραμμίζει ο Μπερλουσκόνι.


Αυτό σημαίνει ότι αν οι κεντροδεξιοί «αντάρτες» βουλευτές και γερουσιαστές που πρόσκεινται στον πρόεδρο της βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, δε στηρίξουν σύσσωμοι στο κοινοβούλιο το κυβερνητικό έργο, θα ανοίξει άμεσα ο δρόμος προς τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.


Σε σύσκεψη στην ιδιωτική του κατοικία που είχε την περασμένη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο ο Καβαλιέρε, μαζί με τους στενότερους συνεργάτες του, έθεσε τα κύρια σημεία στα οποία θα πρέπει να βασισθεί η συνέχιση του κυβερνητικού έργου. Δηλαδή την υιοθέτηση του ομοσπονδιακού μοντέλου, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και της δικαιοσύνης, σχέδιο ανάκαμψης για τον ιταλικό νότο, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης.


«Τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί η διαφορά ανάμεσα σε εκείνους, όπως είμαστε εμείς, που επιθυμούν να κάνουν πράξη τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και σε όσους κυνηγούν την καριέρα και την εξουσία, προς όφελος του πολιτικού τους μικρομάγαζου», υπογράμμισε ο Καβαλιέρε, στο ηχητικό μήνυμά του.


Ο Μπερλουσκόνι κατέστησε επίσης σαφές ότι τα πέντε προγραμματικά σημεία, που ορίσθηκαν τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι, σε καμία περίπτωση, διαπραγματεύσιμα.


Από την μεριά του, ο πρόεδρος της Βουλής Τζανφράνκο Φίνι τονίζει ότι η πολιτική είναι κάτι το διαφορετικό, «δε μπορεί να ασκείται με την φόρμουλα του τελεσίγραφου».


Ο βουλευτής, Ίταλο Μποκκίνο, από τους κύριους υποστηρικτές του Φίνι, συμπλήρωσε ότι «το παιχνίδι στη φάση αυτή γίνεται πολύ δύσκολο για τον Μπερλουσκόνι. Αν προσφύγει στις κάλπες θα τα παίξει όλα για όλα και θα πάρει τεράστιο ρίσκο, αν δεν αναλάβει πρωτοβουλίες κινδυνεύει να φθαρεί στο εσωτερικό και στο διεθνές στερέωμα».


Σύμφωνα με τον Μποκκίνο, σε περίπτωση εκλογών η Λέγκα θα ενισχυθεί σημαντικά και θα ζητήσει από τον Καβαλιέρε να παραδώσει την πρωθυπουργία στο νυν υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι.


Οι αναλυτές υπογραμμίζουν, τέλος, ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ενισχύεται και από την οικονομική παράμετρο: η Ιταλία, στις αρχές του 2011, θα πρέπει να διαθέσει στην αγορά, σοβαρό αριθμό ομολόγων του δημοσίου και σε περίπτωση που η πολιτική αστάθεια συνεχισθεί, η όλη κατάσταση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις εταιρίες αξιολόγησης και τη διάθεση των αγοραστών.
source:newsbeast.gr
top