«Η κρίση είναι ευκαιρία για να δημιουργήσουμε τη Νέα Ελλάδα»


Δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ σε διεθνές συνέδριο στην Αυστρία

Με τη συμμετοχή κορυφαίων Ευρωπαίων προσωπικοτήτων, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας το διεθνές συνέδριο «Τριλογία του Σάλτσμπουργκ». Στο συνέδριο παρευρέθηκε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα πέρασε το πρώτο στάδιο της άμεσης αντιμετώπισης της κρίσης. Ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι η χώρα μας επανέκτησε την αξιοπιστία της και το κύρος της διεθνώς και τώρα η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην επόμενη, πολύ σημαντική φάση, της μεταρρύθμισης και του επαναπροσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Τόνισε ακόμη, τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως η κρίση είναι μια πραγματική ευκαιρία για τη δημιουργία της Νέας Ελλάδας.

Διευκρινίζοντας πως τα χρήματα που έλαβε η Ελλάδα ως στήριξη δεν είναι δώρο αλλά πρόκειται για δάνειο το οποίο θα ξεπληρώσει και μάλιστα με καλούς τόκους, διαβεβαίωσε ότι αυτά είναι μια επένδυση στην Ελλάδα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη χώρα και δε θα χρησιμοποιηθούν για μια επιστροφή πάλι πίσω στις αρνητικές πρακτικές του παρελθόντος.


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έκανε στην παρέμβασή του μια μικρή παρουσίαση της κατάστασης που κληρονόμησε η νέα ελληνική κυβέρνηση, με τα στοιχεία, στις αρχές του 2009 να φέρουν το ύψος του ελλείμματος στο 3%, κατόπιν στο 6% και τη διαπίστωση μετά τις εκλογές για την πραγματικότητα, του πάνω του 12% και του χρέους πάνω από το 110% του ΑΕΠ.


Αναφερόμενος στα αρνητικά δημοσιεύματα και τις επικρίσεις, ο κ. Δρούτσας τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση ζητά από τα διεθνή ΜΜΕ τον απαραίτητο σεβασμό απέναντι στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τις θυσίες του και η ίδια να μπορέσει να προχωρήσει στις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις, χωρίς παρεμβολές οι οποίες δημιουργούν μια ανησυχία και αναστάτωση και στον ίδιο τον ελληνικό λαό, κάτι που σίγουρα δεν βοηθά.


Η Ελλάδα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, από το «μαύρο πρόβατο», όπως είχε παρουσιαστεί την τελευταία περίοδο, έχει γίνει πλέον μοντέλο προς μίμηση για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα τέτοιες καταστάσεις.


Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην παρέμβασή του στο συνέδριο, πέραν των εμπειριών της Ελλάδας από την αντιμετώπιση της κρίσης, αναφέρθηκε στο έργο της προεδρίας που ασκεί η Ελλάδα από την 1η Ιουνίου και μέχρι τέλος αυτού του χρόνου στον «Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου», καθώς η θεματολογία της «Τριλογίας του Σάλτσμπουργκ» έδινε έμφαση στην περιοχή αυτή.


Από αυστριακής πλευράς διατυπώθηκε η πρόταση να υπάρξει συνεργασία της προεδρίας της Ελλάδας, στη διοργάνωση, τον ερχόμενο Ιούνιο στη Βιέννη, του Περιφερειακού Φόρουμ για τον Εύξεινο, που αναλαμβάνει η Αυστρία έχοντας πλέον η ίδια την αρμοδιότητα των «περιφερειακών Φόρουμ» που υπάγονται στο Διεθνές Φόρουμ του Νταβός.


Στο περιθώριο του συνεδρίου στο Σάλτσμπουργκ, ο κ. Δρούτσας είχε επαφές και διμερείς συναντήσεις με τους συμμετέχοντες εκεί υπουργούς Εξωτερικών Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας, Ουκρανίας και Αζερμπαϊτζάν.


Το ετήσιο συνέδριο «Τριλογία του Σάλτσμπουργκ», που φέτος ήταν το έβδομο στη σειρά με κεντρικό θέμα του την αντιμετώπιση των πολιτικοοικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η Διεθνής Κοινότητα, είχε ιδρυθεί από τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ο οποίος συντόνιζε και τις φετινές εργασίες του, ενώ συμμετείχαν δεκάδες προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομίας, του πολιτισμού και πολλοί ακαδημαϊκοί από όλη την Ευρώπη.
source:newsbeast.gr
top