Στοματική υγεία: 

Η επιστροφή της σύφιλης...

Καραθανάση Βασιλική
Η σύφιλη είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο λοιμώδες νόσημα, γνωστό εδώ και αιώνες.


Οφείλεται στο μικρόβιο που ονομάζεται ωχρά σπειροχαίτη ή τρεπόνημα ωχρό. H σύφιλη συνήθως είναι επίκτητη ή σπανιότερα συγγενής όταν προκύπτει με μόλυνση του κυήματος από τη μητέρα.
Η επίκτητη σύφιλη διακρίνεται στην πρωτόγονο, τη δευτερόγονο και την τριτόγονο και χαρακτηρίζεται από ευρύ φάσμα κλινικών εκδηλώσεων ανάλογα με το στάδιο της νόσου.
Η ατροφική γλωσσίτιδα παρατηρείται κατά την όψιμη τριτόγονο φάση της σύφιλης και θεωρείται προκαρκινική κατάσταση.
Γενικά πιστεύεται ότι, οι στοματικές εκδηλώσεις της τριτόγονου σύφιλης είναι πολύ πιο συχνές από τις αντίστοιχες της πρωτόγονου ή δευτερόγονου φάσης.
Η συχνότητα της σύφιλης δεν έχει παραμείνει σταθερή κατά τη διάρκεια των 50 τελευταίων ετών, καθώς παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξησή της κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου και τη σημαντικότερη μείωσή της στα μέσα της δεκαετίας του ’80.
Kαθώς παρατηρούταν κυρίως σε περιθωριακές κοινωνικές ομάδες, καταβλήθηκε προσπάθεια για ολοκληρωτική εξάλειψη της νόσου στις Ηνωμένες Πολιτείες όμως, από τα μέσα του 1990 ο επιπολασμός της σύφιλης άρχισε να αυξάνεται και πάλι σταδιακά, προσβάλλοντας ισότιμα τους ομοφυλόφιλους και τους ετερόφιλους.
Η παρατηρούμενη ανάκαμψη της νόσου έχει αποδοθεί κυρίως στην απόκτηση ναρκωτικών ουσιών με σεξουαλικό αντάλλαγμα, στην ευρεία μετακίνηση πληθυσμών και στην άσκηση μη ασφαλούς σεξ.
H ατροφική γλωσσίτιδα συνιστά μεταξύ άλλων, κύρια στοματική εκδήλωση της όψιμης σύφιλης και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του κινδύνου ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος επί του εδάφους της.
Χαρακτηρίζεται από ατροφία των τριχοειδών και μυκητοειδών θηλών της γλώσσας και λείο, ατροφικό ή ρυτιδωμένο βλεννογόνο στην πάνω επιφάνειά της.
Εξαιτίας της απώλειας των προστατευτικών θηλών, η πάνω επιφάνεια της γλώσσας καθίσταται εξαιρετικά ευάλωτη στα διάφορα ερεθίσματα (π.χ κάπνισμα, αλκοόλ) και παρατηρείται συχνή ανάπτυξη λευκοπλακίας, της συνηθέστερης προκαρκινικής βλάβης του στόματος.
Η αναπτυσσόμενη λευκοπλακία σε έδαφος ατροφικής γλωσσίτιδας μπορεί να είναι περιορισμένη ή διάχυτη και έντονη και να υποκρύπτει επιθηλιακή δυσπλασία ή ακόμη και καρκίνωμα σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 30 και 40% .
Η γενική θεραπευτική αντιμετώπιση της σύφιλης συνίσταται στη χορήγηση πενικιλλίνης ενώ η κύρια πρόληψή της έγκειται στην πάγια άσκηση ασφαλούς σεξ.source:cosmo.gr
top