Άγρια εγκλήματα με 

ανήλικους δράστες...




Επικίνδυνη αύξηση των άγριων εγκλημάτων με πρωταγωνιστές ανηλίκους, ακόμη και κάτω από δέκα ετών, καταγράφουν τα στατιστικά στοιχεία παραβατικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας.


Ολοένα και συχνότερα συλλαμβάνονται ανήλικοι για την τέλεση άγριων εγκλημάτων που πριν από μερικά χρόνια αποτελούσαν «μόνο σκηνές από ταινίες του κινηματογράφου», όπως λένε χαρακτηριστικά αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι ασχολούνται με την παραβατικότητα των ανηλίκων.
 
Η στυγνή δολοφονία ενός 80χρονου από 2 κορίτσια 15 και 16 ετών στην Κερκίνη Σερρών, αλλά και συμπλοκές ομάδων μεταξύ Ελλήνων και παιδιών μεταναστών δεν αντιμετωπίζονται πλέον από την Ελληνική Αστυνομία ως μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ως μια κατάσταση που κάθε χρόνο γίνεται και χειρότερη.
 
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα τα ΝΕΑ, ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας τονίζει πως: «Με εξαίρεση το 1995, όταν ανήλικοι πρωταγωνίστησαν σε φρικιαστικά εγκλήματα, στη συνέχεια οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Τώρα συλλαμβάνουμε για κλοπές και ληστείες ακόμη και παιδιά 8 και 9 ετών, ενώ βαποράκια ναρκωτικών χρησιμοποιούνται μέχρι και 7χρονα»!
 
Το πρώτο τετράμηνο του 2010 τα εγκλήματα με επικίνδυνη σωματική βλάβη είναι ήδη αναλογικά περισσότερα από όσα καταγράφηκαν το 2008. Διαχρονικά παρατηρείται αυξητική τάση και μεταβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών της εγκληματικότητας των ανηλίκων.
 
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα επισημαίνεται η ολοένα και συχνότερη εμπλοκή των ανήλικων παραβατών στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, στην κατοχή όπλων και τη χρήση βίας», παρατηρεί η κ. Βάσω Αρτινοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας.
 
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζουν το 2009 έτος «έκρηξης» της εγκληματικότητας με πρωταγωνιστές ανηλίκους. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στις επιθέσεις με μαχαίρια, όπλα ή αυτοσχέδια δολοφονικά εργαλεία, αλλά και σε ληστείες. Οι υποθέσεις αυτές υπερδιπλασιάστηκαν το 2009 σε σύγκριση με το 2008.
 
«Το έγκλημα έγινε πολύ πιο εύκολο ακόμη και για μικρά παιδιά. Πολύ εύκολα βρίσκουν όπλα, ενώ η χρήση βίας έγινε συχνότερη», επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που προβληματίζονται από τους ολοένα και αυξανόμενους αριθμούς εγκλημάτων με πρωταγωνιστές ανηλίκους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, «η οικονομική κρίση θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο τους ανηλίκους και θα ενισχύσει την παραβατικότητά τους».
 
«Οι ερμηνείες της βίας είναι πολυσύνθετες και πολυπαραγοντικές. Οι αιτιολογικοί παράγοντες είναι πολιτισμικοί (π.χ. κρίση αξιών), οικογενειακοί (δυσλειτουργικές οικογένειες), κοινωνικοί (συλλογική ανοχή της βίας, ΜΜΕ), οικονομικοί και πολιτικοί. Ωστόσο, πέραν των ευρύτερων κοινωνιολογικών και πολιτισμικών παραγόντων που επιδρούν στην ομαδοποίηση των ανηλίκων παραβατών, συχνά παρατηρείται μια υπόγεια διαδρομή μεταξύ της προγενέστερης θυματοποίησης», υποστηρίζει η κ. Αρτινοπούλου.
 
 
Δώδεκα εγκλήματα με θύτες ανηλίκους
 
1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1995
Δολοφονία ηλικιωμένων από 16χρονο
Ενας 16χρονος δολοφόνησε στα Πατήσια δύο ηλικιωμένες γυναίκες μέσα στο σπίτι του. Ηταν οι ιδιοκτήτριες του διαμερίσματος το οποίο ενοικίαζε η οικογένεια του 16χρονου. Στην κατάθεσή του υποστήριξε πως οι δύο ηλικιωμένες απειλούσαν την οικογένειά του ότι θα τους έβγαζαν έξω από το σπίτι, διότι δεν ήταν συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
 
2 ΜΑΡΤΙΟΣ 1995
15χρονος σκότωσε τους γονείς του
Ενα 15χρονο αγόρι, «κλασικός τύπος πολύ καλού μαθητή αλλά και παιδιού» όπως τον περιέγραψαν οι καθηγητές του, το βράδυ της 16ης Μαρτίου στη Βατάνη Κατερίνης σκότωσε τους γονείς του, στη συνέχεια προσπάθησε να τους κάψει, και μετά πήγε για ύπνο. Ο δράστης στην ομολογία του υποστήριξε πως «με καταπίεζαν και γι΄ αυτό λογομάχησα και τους σκότωσα».
 
3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1995
Δολοφονία ρακοσυλλέκτη
Δύο 15χρονοι καταδικάστηκαν για τη στυγνή δολοφονία ενός 79χρονου ρακοσυλλέκτη στην Κομοτηνή. Στην κατάθεσή τους υποστήριξαν πως το θύμα τούς είχε κάνει ανήθικες προτάσεις. Στη συνέχεια αποδείχτηκε πως οι δύο ανήλικοι είχαν μπει στην καλύβα του 79χρονου για να τον κλέψουν. Εκείνος τους αντιλήφθηκε και αυτοί τον σκότωσαν χτυπώντας τον αλλεπάλληλες φορές με ξύλινο δοκάρι και σφυρί στο κεφάλι.
 
4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ1995
15χρονος έσφαξε 17χρονο
Μια κλοπή δικύκλου και η υπόνοια πως ο «κολλητός» του τον «κάρφωσε» στην Αστυνομία όπλισε το χέρι ενός 15χρονου που έσφαξε με μαχαίρι τον 17χρονο φίλο του. Στη συνέχεια πέταξε το πτώμα σε σκουπιδότοπο.
 
5 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1998
Σκότωσε οικογενειακό τους φίλο
Σκέφτηκε πως στο σπίτι του 63χρονου οικογενειακού τους φίλου θα έβρισκε τις 8.000 δραχμές που χρωστούσε. Το θύμα όμως τον αντιλήφθηκε και προσπάθησε να αντισταθεί. Αρχικά στην Αστυνομία είπε πως μπήκε στο σπίτι την ώρα που έφευγε ο δολοφόνος. «Μάλλον ήταν Αλβανός», είπε στην Αστυνομία στην πρώτη του κατάθεση. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραδεχθεί την πράξη του.
 
6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1999
Δολοφόνησαν οδηγό ταξί
Για 4.000 δραχμές, όσο κόστιζε η διαδρομή από τα Τρίκαλα στην Καρδίτσα, ένας 18χρονος και ένας 15χρονος δολοφόνησαν τον οδηγό ταξί που τους μετέφερε. Στην Αστυνομία ομολόγησαν πως τον σκότωσαν «γιατί δεν είχαν να τον πληρώσουν».
 
7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2002
Είχε πρότυπο τον Πάσαρη
Το πρότυπό του ήταν ο Κώστας Πάσαρης. Ετσι τουλάχιστον υποστήριξε στους αστυνομικούς που άκουγαν εμβρόντητοι τον 16χρονο μαθητή Λυκείου να ομολογεί τη δολοφονία 68χρονου συγχωριανού του στην Παραλίμνη Πέλλας. «Μισώ τον κόσμο», είπε στην απολογία του και προσπάθησε να δικαιολογήσει την αποτρόπαια πράξη του αποδίδοντάς την στα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ύστερα από το διαζύγιο των γονιών του.
 
8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2004
Επνιξε και βίασε μια 74χρονη
Ενας ανήλικος 16 χρονών ομολόγησε ότι έπνιξε και βίασε μια 74χρονη στο χωριό Γέργερη Ηρακλείου. Ο νεαρός, που εργαζόταν ως αλουμινοκατασκευαστής, έμενε σε διπλανό χωριό και γνώριζε το θύμα διότι τη βοηθούσε μερικές φορές με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Στην Αστυνομία υποστήριξε πως σκότωσε την 74χρονη διότι, όπως του είχε πει ένας φίλος του, «διέδιδε άσχημα πράγματα για εμένα».
 
9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005
Τρία αδέλφια σκότωσαν 79χρονη
Τρία ανήλικα αδέλφια, ηλικίας 7, 8 και 14 χρονών σκότωσαν μια 79χρονη διότι «ψάχναμε λεφτά για να φάμε», όπως ομολόγησαν στην Αστυνομία. Η κατάθεσή τους κράτησε τρεις ώρες. Ομολόγησαν, όταν κουράστηκαν και θέλησαν να κοιμηθούν. Το έγκλημά τους ήταν καλά προσχεδιασμένο, καθώς οι ανήλικοι ήταν εφοδιασμένοι με σύρμα για να πνίξουν την ηλικιωμένη, ενώ φορούσαν και γάντια όταν έκλεψαν το σπίτι. Νωρίτερα είχαν κλέψει και άλλον ηλικιωμένο.
 
10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2006
Τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου
Για 6 ευρώ ένας 17χρονος μαζί με τον 27χρονο φίλο του ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου έναν 44χρονο συγχωριανό τους στην Καμαρούλα Αιτωλοακαρνανίας.
 
«Λυπόμαστε για ό,τι έγινε. Θέλαμε απλά να πάρουμε τα χρήματά μας», είπαν στην απολογία τους.
 
11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2006
Η υπόθεση Αλεξ και οι δράστες
Το πτώμα του μικρού Αλεξ δεν βρέθηκε ποτέ. Το δικαστήριο όμως καταδίκασε 5 ανηλίκους ως δράστες μιας δολοφονίας με πολλά ακόμη αναπάντητα ερωτήματα.
 
Μέχρι στιγμής κανείς, εκτός από τους δράστες, δεν ξέρει τι πραγματικά έγινε εκείνο το βράδυ στην πλατεία του δημαρχείου της Βέροιας. Ούτε ποιος βοήθησε να εξαφανισθεί το πτώμα του Αλεξ.
 
12 ΙΟΥΝΙΟΣ 2010
Δολοφόνησαν άγρια έναν 80χρονο
Για 10 ευρώ δολοφόνησαν άγρια έναν 80χρονο δύο ανήλικα κορίτσια, 15 και 16 ετών αντίστοιχα. Στην κατάθεσή τους υποστήριξαν πως αντέδρασαν έτσι διότι δέχθηκαν ανήθικες προτάσεις από τον ηλικιωμένο. Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Σερρών, εισέβαλαν στο σπίτι του 80χρονου και χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους προσπάθησαν να του αποσπάσουν χρήματα. Οταν διαπίστωσαν όμως ότι δεν επρόκειτο να καταφέρουν τον στόχο τους, τον σκότωσαν με 15 μαχαιριές. Η 15χρονη τον κρατούσε και η 16χρονη τον μαχαίρωνε.
 source:newsit.gr
top