Η απάντηση του μουσουλμανικού 

κόσμου στο MTV...

To 4Shbab είναι η ισλαμική έκδοση του MTV. Ο ιθύνων νους του, ο Abu Haida, είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται ανάμεσα στις επιταγές του Ισλάμ και τις επιταγές της ποπ βιομηχανίας. Δημιούργησε το 4Shbab (στα Αραβικά σημαίνει «για τη νεολαία»), ένα μουσικό κανάλι που μεταδίδει βίντεοκλιπ, εκπομπές ποικίλης ύλης, ειδήσεις αλλά κι ένα reality show που ονομάζεται «Your Voice Is Heard» («Η φωνή σας ακούγεται») το οποίο, ωστόσο, θα μπορούσε κάλλιστα να ονομάζεται «Ποιος θέλει να γίνει Pop Star».
Αν κάποιος φανταστεί το γνωστό σε όλους MTV χωρίς τις προκλητικές παρουσίες και τις αποκαλυπτικές εμφανίσεις, καθώς και με βίντεο για την οικογένεια, τις δημόσιες υπηρεσίες, την Παλαιστίνη και κυρίως τη σωτηρία, θα έχει μία ιδέα για το τι περίπου είναι το 4Shbab.
Σε μία προσπάθεια ώστε το Ισλάμ να αφορά τους νέους, το 4Shbab είναι μέρος μιας πρόσφατης τάσης που από το Κάιρο έως την Κουάλα Λουμπούρ έχει εμπνεύσει εστιατόρια, ισλαμικά κέντρα διασκέδασης αλλά ακόμη και υδάτινα πάρκα. Αποστολή του 4Shbab φαίνεται να είναι η επικοινωνία μεταξύ του άκαμπτου Ισλάμ από τη μια πλευρά και του δυτικού τρόπου ζωής από την άλλη. Στο συγκεκριμένο κανάλι μπορεί κανείς να είναι παραδοσιακός και σύγχρονος ταυτόχρονα. Να διασκεδάζει αλλά με ευσέβεια. Τα μουσικά βίντεο του καναλιού μιλούν για την πραγματική ζωή, τη δυσκολία εξεύρεσης εργασίας, την κατάθλιψη, τον πόνο της αγάπης... Σε όλα τα διαφημιστικά σποτ του καναλιού μία βαθιά φωνή προτρέπει: «Ακούστε... το ρυθμό του Ισλάμ».
«Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλάζουν τα πάντα» τονίζει ο Abu Haida. «Τηλεόραση, διαδίκτυο, Facebook. Πρέπει να σκεφτόμαστε πιο γρήγορα, να προχωράμε πιο ταχύτερα. Ο χρόνος κυλά. Το 4Shbab είναι μέρος της αλλαγής. Είναι κάτι περισσότερο από μουσική. Έχουμε 25.000 μέλη στα φόρουμ του 4Shbab. Παίρνουμε 3.000 S.M.S. την ημέρα από τους θεατές. Έχουμε fans στο Αζερμπαϊτζάν, το Κουρδιστάν, το Ιράκ. Το θεωρούμε ως ένα νέο είδος κηρύγματος για τη νεολαία».
Μπορεί το 4Shbab να καταπολεμήσει τον εξτρεμισμό;
«Το 4Shbab αλλάζει τον τρόπο που οι νέοι βλέπουν το Ισλάμ. Ξέρω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους ανθρώπους στο βάθος, σαλαφιστές ή τζιχαντιστές. Μερικοί από τους ανθρώπους που μας ακούνε τώρα πριν δεν άκουγαν ποτέ μουσική. Νομίζω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε στην κορυφή των charts. Βλέπετε, το Ισλάμ είναι σαν ένα μεγάλο λεωφορείο. Μπορείτε να σταθείτε στην πόρτα ή στο τιμόνι. Το σχέδιό μου είναι να βρισκόμαστε στο τιμόνι», προσθέτει ο Abu Haida.source:tvxs.gr

top